Friday, 8 October 2010

Kruche pierożki z jabłkami...

Przepis na farsz z książki "Kuchnia polska: dania na każdą okazję", Reader's Digest, 
przepis na ciasto pochodzi od Liski z 
White Plate


Składniki na ciasto (ok. 14 sztuk):
-400 g mąki;
-200 g masła;
-2 łyżki śmietany;
-1/2 łyżeczki soli;
-1 jajko;
Składniki na farsz:
-500 g jabłek
-50 g cukru
-1-2 łyżeczki cynamonu
-1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego - dalam mąk
-do polania 200 ml śmietany, cukier z cynamonem - opuscilam, pojadalismy 'na sucho' :)

Szerokim nożem posiekać mąkę z masłem - tej czesci bardzo nie lubie, wiec po prostu roztarlam palcami maslo z maka, zamiast bawic sie nozem. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Jabłka umyć, obrać, pokroić na cząstki i usunąć gniazda nasienne. Utrzeć na grubej tarce, wymieszać z cukrem i cynamonem (jeśli puszczą dużo soku - odsączyć). Dodać mąkę ziemniaczaną lub budyń.
Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyciąć koła o średnicy 12 cm. Na każdym kole ułożyć po około 2 łyżki farszu i dokładnie zalepić brzegi. Zlepiony pieróg można posmarować jajkiem wymieszanym z łyżką śmietany.
Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180ºC przez około 30-40 minut.


Uwagi: Soku z jablek bylo tragicznie duzo! Stracilam nadzieje, ze caly uda mi sie odcedzic! I sporo zostawilam, z ciezkim sercem i mysla 'co ma byc, to bedzie'! :)

Poza tym wyszlo strasznie duzo ciasta! Z podanej ilosci farszu ulepilam 18 pierogow, wykrawanych szklanka o srednicy 9.5cm, ale to nie byl koniec! Na cale szczescie znalazl sie w lodowce farsz z dyni (KLIK
) i wyszlo jeszcze 12 pierozkow, wykrawanych mala szklanka (6cm srednicy). W sam raz do barszczyku! Ufff, te dopiero byly pyszne!


No comments:

Post a Comment