Monday, 11 October 2010

Aromatyczna jagnięcina z daktylami...



Przepis z listopadowego wydania 'Olivii': 'Aromatic lamb with dates'

Rozgrzej 1 lyzke oleju w duzym garnku, wrzuc 1 cebule, drobno posiekana i 500g jagnieciny, pokrojonej w kostke (dalam 350g wolowiny), obsmaz, az mieso bedzie brazowawe.
Dodaj 2 lyzeczki mielonej kolendry2 lyzeczki mielonego cynamonu i dobrze wymieszaj. Wlej 425ml wrzacej wody 1 lyzke przecieru pomidorowego, zagotuj - dalam troche ponad 400ml mojego, domowego, dosc rzadkiego przecieru pomidorowego. Przykryj i gotuj na malenkim ogniu okolo 30min, az mieso bedzie miekkie - uzylam wolowiny, wiec dalam jej wiecej czasu i gotowalam sos 60min. Dodaj 50g wypestkowanych daktyli 300g slodkich ziemniakow, pokrojonych na male kawalki. Gotuj nastepne 15min, az ziemniaki beda miekkie - moj sos byl dosc gesty, wiec zajelo to nieco dluzej, bo okolo 30min. Posyp posiakana swieza kolendra i podawaj z kuskus.
Jak widac u mnie bylo mniej egzotycznie, a bardziej po polsku, bo z tluczonymi ziemniakami. I tez pysznie!

No comments:

Post a Comment