Sunday, 17 October 2010

Gnocchi zapiekane w pomidorach...


Moj najukochanszy sposob podawania gnocchi. Pomidorowy sos robi sie kremowy od uzytego creme fraiche, a roztopiony ser jest pysznie slonawy i ciagnacy...
Podaje przepis juz z moimi wypracowanymi modyfikacjami, a po oryginal mozna sie zglosic na 
www.bbcgoodfood.com 'Gnocchi & tomato bake''.
Gnocchi zapiekane w pomidorach:-1 lyzka oliwy;
-1 posiekana cebula;
-1 czrwona papryka, oczyszczona i pokrojona;
-1 zabek czosnku, zgnieciony;
-400g puszka siekanych pomidorow;
-500g opakowanie gotowych gnocchi;
-3-4 lyzki creme fraiche;
-75g startego zoltego sera - cheddar jest dobry;

Rozgrzac grill w piekarniku do bardzo goracego. 
Rozgrzac oliwe w garnku, smazyc cebule i papryke przez okolo 5min, az zmiekna. Wmieszac czosnek, smazyc 1min, wrzucic pomidory i gnocchi, zagotowac. Gotowac na malenkim ogniu przez okolo 7-10min, mieszajac od czasu do czasu, az kluseczki beda miekkie, a sos lekko zgestnieje. Doprawic do smaku sola i pieprzem, przelozyc do zaroodpornego naczynia. Polozyc na wierzchu kilka kleksow z creme fraiche, posypac serem i zapiekac okolo 10min, az ser bedzie zlotawy.
Zapiekanke mozna zamrazac - do miesiaca, wystarczy rozmrozic i odgrzac w srednio goracym piekarniku przez 20-30min, az bedzie goraca. W przypadku mrozenia lepiej jest dodac creme fraiche i ser juz przy odgrzewaniu.

PS. Naprawde okropne zdjecie! Ale bylo juz bardzo pozno i swiatlo nie dopisalo za grosz! Coz... lepszy rydz... :):):)

No comments:

Post a Comment