Monday, 18 October 2010

Niedzielny kurczak w poniedziałek...


Pieczony kurczak ze swiezym tymiankiem, cytryna i warzywami:-maly kurczak- okolo 1kg;
-4 ziemniaki;
-2 slodkie ziemniaki;
-1 duza marchewka;
-1 cebula;
-3 zabki czosnku, naciete nozem, ale nie obrane;
-1 cytryna - przepolowiona;
-kilka galazek tymianku;
-sol, pieprz, oliwa, olej;
Rozgrzac piekarnik do 200stC. Upewnic sie, ze kurczak sie zmiesci...
Warzywa: obrac, oczyscic, umyc i pokroic na kawalki. Wrzucic do miski, razem z czosnkiem i 2-3 polamanymi lodyzkami tymianku. Dobrze wymieszac z 2-3 lyzkami oliwy, odrobina soli i pieprzu.
Kurczaka umyc pod biezaca woda i osuszyc papierowym recznikiem. Wlozyc do blaszki, na ktorej bedzie sie piekl. Posmarowac olejem, polac sokiem wycisnietym z cytryny. Zgniesc w reku kilka galazek tymianku i natrzec nimi mieso. Wlozyc tymianek i polowki cytryny do srodka kurczaka, posypac sola. Oblozyc przygotowanymi warzywami. Piec okolo 1.5 godziny.

No comments:

Post a Comment