Tuesday, 19 October 2010

Chlebek ze świeżym tymiankiem i serem...

Po kurczaku zostala mi resztka tymianku. Poza tym starty ser, kupiony jak najbardziej okazyjnie, lezal sobie spokojnie w lodowce i coraz glosniej domagal sie zuzycia (czyt. zaczynal wydzielac bardzo natarczywa won - nie na darmo byl to super dojrzaly cheddar!). Jak wiadomo jedzenia nie wyrzucamy... Hm... I na dodatek chodzila za mna jedna taka salatka, ktorej swietnym dopelnieniem moglby byc na przyklad tymiankowo - serowy chlebek...



Chlebek ze swiezym tymiankiem i serem:-500g maki chlebowej bialej;
-7g saszetka drozdzy;
-1 lyzeczka soli;
-100g startego zoltego sera;
-4 lyzeczki swiezych listkow tymianku - obieranie ich, to dopiero byla zabawa!;
-2 lyzki oliwy;
-400ml cieplawej wody;
Suche skladniki wymieszac w misce. Zmieszac oliwe z woda. Wlewac wode do suchych skladnikow i wyrabiac ciasto. Bedzie dosc lepkie - lepiej miec pod reka przygotowana make do podsypywania. Wylozyc ciasto na blat i wyrabiac kilka minut, w razie potrzeby podsypujac maka. Wlozyc do miski i zostawic przykryte sciereczka, w cieplym miejscu bez przeciagow, na godzine. 
Potem wyjac znowu na blat, znowu wyrabiac przez kilka minut podsypujac maka w razie potrzeby. Uformowac dwa bochenki i wylozyc na 2 blaszki posmarowane lekko olejem. Zostawic przykryte sciereczka na godzine. 
Posmarowac delikatnie odrobina oleju i piec w 200stC przez okolo 20-25min, az chlebek bedzie zloty. Studzic na kratce.

No comments:

Post a Comment