Pomysl pochodzi z niezawodnej strony www.kwestiasmaku.pl Ja podaje juz moje proporcje, dostosowane do apetytu i wielkosci rodziny 2+2, przy zalozeniu, ze dzieci ryby, przypominajacej rybe, nie jedza. Bo takimi na przyklad wsciekle-pomaranczowymi paluszkami rybnymi, niewiadomego pochodzenia, to juz nie pogardza...
Dorsz zapiekany z dynią z ziemniaczkami i świeżym tymiankiem:- okolo 15 wiekszych młodych ziemniaczków, obranych i pokrojonych w grube plastry;
- 0.5 litra bulionu warzywnego;
- 5-6 ziarenek pieprzu;
- 1 lyzeczka listkow świeżego tymianku;
- 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni, obranej i bez pestek;
- 4 filety z dorsza (okolo 500g);
- sól, pieprz;
- 1/2 cytryny;
- oliwa z oliwek;
Dorsz zapiekany z dynią z ziemniaczkami i świeżym tymiankiem:- okolo 15 wiekszych młodych ziemniaczków, obranych i pokrojonych w grube plastry;
- 0.5 litra bulionu warzywnego;
- 5-6 ziarenek pieprzu;
- 1 lyzeczka listkow świeżego tymianku;
- 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni, obranej i bez pestek;
- 4 filety z dorsza (okolo 500g);
- sól, pieprz;
- 1/2 cytryny;
- oliwa z oliwek;
Uwagi: uzylam prawdziwej, pomaranczowej, slicznej i okraglej dyni, ale jej smak i 'niedogotowana' struktura nie dodaly potrawie uroku. Mysle, ze lepiej byloby uzyc bardziej zwartej i maczystej odmiany, jak na przyklad moj ukochany butternut squash.
PS. Nastepnego dnia robilam zupe dyniowa i dokladnie te sama dynie pieklam na zwyklej blaszce - byla pyszna, lekko zlotawa i mieciutka, wiec moze jednak wiele zalezy od naczynia do zapiekania?
PS. Nastepnego dnia robilam zupe dyniowa i dokladnie te sama dynie pieklam na zwyklej blaszce - byla pyszna, lekko zlotawa i mieciutka, wiec moze jednak wiele zalezy od naczynia do zapiekania?
No comments:
Post a Comment