Saturday, 23 October 2010

Dorsz zapiekany z dynią z ziemniaczkami i świeżym tymiankiem...


Pomysl pochodzi z niezawodnej strony www.kwestiasmaku.pl Ja podaje juz moje proporcje, dostosowane do apetytu i wielkosci rodziny 2+2, przy zalozeniu, ze dzieci ryby, przypominajacej rybe, nie jedza. Bo takimi na przyklad wsciekle-pomaranczowymi paluszkami rybnymi, niewiadomego pochodzenia, to juz nie pogardza...
Dorsz zapiekany z dynią z ziemniaczkami i świeżym tymiankiem:- okolo 15 wiekszych młodych ziemniaczków, obranych i pokrojonych w grube plastry; 
- 0.5 litra bulionu warzywnego;
- 5-6 ziarenek pieprzu; 
- 1 lyzeczka listkow świeżego tymianku; 
- 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni, obranej i bez pestek; 
- 4 filety z dorsza (okolo 500g); 
- sól, pieprz; 
- 1/2 cytryny; 
- oliwa z oliwek;

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ziemniaki zalać bulionem, dodać ziarenka pieprzu, polowe tymianku i gotować przez 15 minut. Po 10 minutach dodać dynię.
  • Filety z dorsza umyć, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Wysmarować 2 łyżkami oliwy z oliwek. Odstawić.
  • Do naczynia żaroodpornego wyłożyć ziemniaki i dynię. Na wierzch ułożyć filety z dorsza, posypac reszta tymianku. Polać 2 łyżkami oliwy z oliwek i wstawić do piekarnika bez przykrycia na 20 - 25 minut (w zależności od grubości fletów), lub do czasu aż ryba będzie upieczona. Dodatkowo na 5 minut przed końcem pieczenia włączyć funkcję grilla, zwiększyć moc do 225 stopni, aby zrumienić potrawę. W połowie grillowania przemieszać ziemniaki aby w miarę równomiernie się zrumieniły.
Uwagi: uzylam prawdziwej, pomaranczowej, slicznej i okraglej dyni, ale jej smak i 'niedogotowana' struktura nie dodaly potrawie uroku. Mysle, ze lepiej byloby uzyc bardziej zwartej i maczystej odmiany, jak na przyklad moj ukochany butternut squash.
PS. Nastepnego dnia robilam zupe dyniowa i dokladnie te sama dynie pieklam na zwyklej blaszce - byla pyszna, lekko zlotawa i mieciutka, wiec moze jednak wiele zalezy od naczynia do zapiekania?

No comments:

Post a Comment