Thursday 21 October 2010

Niewinne batoniki - z płatkami owsianymi, żurawina i pestkami...

Pyszne wyszly! A zawartosc platkow owsianych, pestek i suszonych owocow sprawia, ze mam mniejsze poczucie winy,kiedy dzieci zjadaja swoja porcje i domagaja sie jeszcze...
Przepis pochodzi z 
www.bbcgoodfood.com
 'Fruit, oat & seed bars'

  • 140g cukru jasnego muscovado - dalam ciemny;
  • 3 lyzki zlotego syropu (golden syrup); 
  • 140g masla;
  • 250g platkow owsianych; 
  • 85g rodzynek lub sultanek;
  • 85g orzechow wloskich w kawalkach (lub ulubionych orzechow, pokrojonych);
  • 50g sezamu, lub mieszanych nasion - dalam slonecznik/dynie;
  • 25g suszonej zurawiny - dalam 85g;
  • 50g suszonych moreli, pokrojonych na male kawalki - nie dalam;

    1. Rozgrzej piekarnik do 160stC. Delikatnie podgrzej w garnku cukier, golden syrup i maslo, az cukier i maslo sie rozpuszcza. Wmieszaj platki owsiane, rodzynki, orzechy, nasiona i zurawine. Dobrze zamieszaj, az calosc bedzie pokryta maslem. 
    2. Wyloz polowe mieszanki na blaszke (okolo 23/23cm). Posyp pokrojonymi morelami i wyloz druga polowe 'owsianki'. Ja te czesc opuscilam, bo nie uzywalam moreli - calosc wylozylam na raz na blaszke. Dobrze ubij mieszanke i wygladz wierzch metalowa lyzka. Piecz okolo 35min, az do ciemno-zlotego koloru. Zostaw do calkowitego ostudzenia przed pokrojeniem na 16 batonikow - ostry noz baaaardzo pomocny. 


    No comments:

    Post a Comment