Tuesday, 5 October 2010

Blondasek Karmelowy...

Przepis pochodzi z www.bbcgoodfood.com 
Ciasto jest gotowe w godzine. Pyszne na cieplo, w towarzystwie np. lodow waniliowych i szybki deser dla nie calkiem spodziewanych gosci.
Blondasek karmelowy:-

-250g zlotego drobnego cukru - dalam 200g jasnego muscovado;
-100g masla;
-100g karmelu - moze byc np. Nestle Carnation Caramel, albo wlasny, zrobiony z mleka skondensowanego; ja dalam tym razem znacznie rzadszy sos, uzywany normalnie do kaw smakowych i zadzialal swietnie;
-100g bialej czekolady;
-2 jajka, roztrzepane w miseczce;
-200g maki z proszkiem do pieczenia;
-2 dojrzale banany, pokrojone na cieniutkie plasterki;
Rozgrzej piekarnik do 180stC.
Roztop cukier, maslo, czekolade i karmel, najlepiej w szklanej miseczce i nad goraca woda, tak, by powstala gladka masa. Lekko ostudz. Dodaj jajka i wmieszaj make i banany.
Wylej do 20cm kwadratowej blaszki (uzylam 23cm tortownicy i bylo w sam raz) i piecz okolo 45-50min. Dobrze jest zaczac sprawdzac po okolo 35min - duzo zalezy od mocy piekarnika.




Ach, i jeszcze pytanie: co tak entuzjastycznie wyjada z miseczki Khodor? Chrupki? Lentilki? Zelki? Czekoladki?
Nie, nie! Biedne dziecko dorwalo sie do swojego ulubionego smakolyku: kukurydzy z puszki! 
:):):):):)))))))))))))))))))

 



No comments:

Post a Comment