SUNDAY TIMES BROWNIE:
(12 sztuk - wg przepisu)
(12 sztuk - wg przepisu)
Przepis pochodzi oczywiscie z niedzielnego wydania 'Times'a'. Sprawdzony i zatwierdzony przez moich domowych koneserow! :))))))))
Powinien byc 'glutowaty', a nie 'ciastowaty' w srodku, dlatego jest wazne, zeby go nie 'przegotowac'. Albo raczej nie 'przepiec'.
Lepszej jakosci czekolada nada mu bogatszy smak.
Lepszej jakosci czekolada nada mu bogatszy smak.
-225g ciemnej czekolady (70% kakao);
-2 jajka;
-2 zoltka;
-110g maki;
-70g kakao;
-1/2 lyzeczki proszku do pieczenia;
-1/2 lyzeczki soli;
-225g miekkiego masla;
-200g drobnego cukru;
-120g polowek orzechow pekana;
-2 jajka;
-2 zoltka;
-110g maki;
-70g kakao;
-1/2 lyzeczki proszku do pieczenia;
-1/2 lyzeczki soli;
-225g miekkiego masla;
-200g drobnego cukru;
-120g polowek orzechow pekana;
Rozgrzac piekarnik do 160stC. Polamac czekolade, wrzucic do szklanej miski, ustawic na garnku z goraca woda (miska nie moze dotykac powierzchni wody) i ogrzewac na malenkim ogniu, az sie rozpusci.
Ubic razem jajka i zoltka. Przesiac make, kakao, proszek do pieczenia i sol do kolejnej miski. W trzeciej ubic maslo i cukier, az masa bedzie puszysta i bialawa. Powolutku wmieszac jajka, potem rozpuszczona czekolade. Wmieszaj suche skladniki i wszystkie orzechy. Wyloz foremke - 30cm/20cm/6cm - papierem do pieczenia (ja uzywam foremki 24cm/24cm). Wyloz mase czekoladowa i rowno rozsmaruj.
Piecz przez 16min, potem sprawdz koncem noza - powinien wyjsc z poprzyklejanymi kawaleczkami, ale nie powinna to byc surowa mikstura.Ostudz i pokroj na kawalki.
No comments:
Post a Comment