Friday, 6 August 2010

Kwadraty z biała czekolada i borówkami...


Najlatwiesze ciasto pod sloncem! Szybkie... Swietne na piknik...  Czego chciec wiecej, kiedy lato dookola? 
Przepis pochodzi z letniego magazynu Tesco.

Kwadraty z biala czekolada i borówkami.
-250g bialej czekolady;
-75g miekkiego masla;
-125g drobnego cukru - dalam 'zloty';
-2 duze jajka, roztrzepane - dalam 3 male;
-1 lyzeczka ekstraktu waniliowego;
-150g maki z proszkiem do pieczenia;
-150g borowek - uzylam 125g opakowanie b. amerykanskich
1. Rozgrzej piekarnik do 180st C (160stC z termoobiegiem). Wysmaruj maslem kwadratowa foremke o boku 20cm i wyloz papierem do pieczenia (ja uzylam foremki na 1kg bochenek, czyli o wymiarach gornych 20cm/12cm, bo takiej kwadratowej nie moglam znalezc. Bylo to bledem, bo pieczenie zajelo wieki - ponad 60min!, brzegi sie troche przypiekly i ostateczny efekt nie byl tak estetyczny, jak oryginal, ale i tak bardzo zjadliwy!);
2. Polam 175g czekolady, wloz do szklanej miski i roztop nad garnkiem z gotujaca sie woda - miska nie moze dotykac wody! Ostudz lekko. Posiekaj pozostala czekolade na male kawalki;
3. Ubijaj mikserem maslo i cukier, az masa bedzie puszysta. Dodaj jajka i wanilie, a potem stopiona czekolade;
4. Przesiej make i 1/2 lyzeczki soli do powstalej masy i wymieszaj. Wrzuc i delikatnie wmieszaj posiekana czekolade i borowki;
5. Wyloz ciasto do foremki i wyrownaj powierzchnie. Piecz okolo 35-40min, do czasu, az wlozony w srodek patyczek wychodzi tylko odrobine klejacy. Ostudz i pokroj na kawalki.

No comments:

Post a Comment