Sunday, 18 February 2024

Najłatwiejszy, śmietankowy krem czekoladowy do dekorowania ciast...

Kilka osób w komentarzach pod oryginalnym wpisem prezentowało różne problemy, albo modyfikacje do przepisu. 
Ktoś ubijał masę za długo i skończył z czekoladowym masłem - kwestia doświadczenia. 
Ktoś stwierdził, że całość jest za słodka - kwestia smaku... 
Inna osoba doradza schłodzenie przed użyciem miski i rączek misera w zamrażarce - kwestia czasu.
I wreszcie: wiele osób stwierdza, że należałoby najpierw ubić śmietankę, a dopiero potem dodawać resztę składników.
   Ja oczywiście nie doczytałam wszystkiego, bo się spieszyłam. Koniec końców pylnęłam wszystko do miski i zmiksowałam. Krem okazał się pyszny, szybki i łatwy do obróbki. Był idealny do ozdabiania rękawem cukierniczym i na tyle stabilny, że wytrzymał ze dwie godziny poza lodówką. Zdecydowanie zostaje z nami na przyszłość.
:)   

Przepis ze strony Betty Crocker.

Składniki:
(na spokojne i bogate ozdobienie 10 cupcakes; podejrzewam, że udałoby się wykroić 12-15 troszkę skromniejszych)

szklanka = 250ml

300ml zimnej śmietanki do ubijania, 36%
1 szklanka (lekko czubata) cukru pudru 
1/4 szklanki kakao
1/2 łyżeczki wanilii

Wlej śmietankę do sporej miski. Przesiej cukier i kakao, dolej wanilię. Miksuj na średnich obrotach, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji. 

Dekoruj zimne blaty tortowe, ciasta, albo babeczki.

Sunday, 11 February 2024

Kremowy, musztardowy sos do sałatek...


Przepis ze strony The Kitchn.

Składniki:
(na porcję sałatki)

1 łyżeczka musztardy Dijon albo ziarnistej
1 1/2 łyżki majonezu, albo dobrego, gęstego jogurtu naturalnego 
szczypta soli
szczypta cukru
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka octu z szampana, albo białego wina


W miseczce roztrzep widelcem, albo małą trzepaczką musztardę, majonez/jogurt, sól, cukier i pieprz. Wlej ocet i wymieszaj, aż sos będzie gładki. Podawaj z ulubioną sałatą.

Sunday, 4 February 2024

Nastolatka w kuchni: zupa marchewkowo-soczewicowa...

Dziecko złote robi kolejny stopień wyzwania dla nastolatek pod patronatem organizacji dobroczynnej Duke of Edinburgh 
Tym razem w przeciągu roku akademickiego trzeba skompletować 6 miesięcy wolontariatu, 6 miesięcy nowego sporu i 3 miesiące nowej umiejętności. 
Dlatego wybraliśmy coś, co można zrobić w domu, w swoim czasie, co może przydać się nam teraz, a dziecku w przyszłości i co matka może nadzorować i odpowiadać autorytatywnie na ewentualne pytania: kurs gotowania!
:)
Znakomity i ekstremalnie łatwy do śledzenia przepis pochodzi ze strony i app:

Inne przepisy z tej serii: 
ZUPA MARCHEWKOWO-SOCZEWICOWA - klik
STICKY TOFFEE PUDDING - klik
CHILLI con CARNE - klik
ZIELONE TAJSKIE CURRY Z KURCZAKIEM - klik
RISOTTO GRZYBOWO-GROSZKOWE - klik
PAJ ZEIMNIACZNO-POROWY - klik
ZAPIEKANE PAPRYKI Z KUSKUS I SEREM - klik
CRUMBLE JABŁKOWO-JEŻYNOWY/BORÓWKOWY - klik
SERNIK CZEKOLADOWY BEZ PIECZENIA - klik
KURCZAK ZAPIEKANY Z WARZYWAMI - klik
MUFFINY NADZIEWANE DŻEMEM - klik

Składniki:
(na jakieś 6 porcji)

2 łyżki oliwy
1 cebula, obrana i posiekana
2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
600g marchewki, obranej i posiekanej (jeśli masz zamiar zmiksować zupę na krem)
140g czerwonej soczewicy, opłukanej na sitku
1 litr wywaru warzywnego, albo z kurczaka
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka przyprawy garam masala
szczypta płatków chilli
125ml mleka, albo mleka migdałowego, albo mleka kokosowego

do podania, opcjonalnie: 
kwaśna śmietana i siekana natka pietruszki;
grzanki z chleba*


1. Przygotuj cebulę, czosnek i marchewkę, oraz resztę składników.

2. Rozgrzej oliwę w sporym garnku i na niewielkim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż 5-8 minut, do czasu, aż będą miękkie i przeźroczyste.

3. Dodaj marchewkę, soczewicę, wywar i mleko, oraz kumin, chilli, garam masala (przyprawy są opcjonalne), sól i pieprz, przykryj pokrywką i zagotuj.   

4. Zmniejsz ogień do małego i gotuj przez około 20 minut, do czasu, aż będzie miękka. (W czasie, kiedy zupa się gotuje możesz zrobić grzanki).

5. Zmiksuj zupę w malakserze, albo blenderem i dopraw do smaku, jeśli jest taka potrzeba. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany, grzankami, natką pietruszki i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.



*JAK ZROBIĆ GRZANKI:
2 kromki chleba 
(najlepsze są grube, lekko czerstwe z jakiegokolwiek pieczywa: białego, razowego,bagietki)
2-3 łyżki oliwy
1 łyżeczka masła
sól

1. Obkrój skórki z chleba (nie koniecznie) i pokrój w kostkę.
2. Wymieszaj z oliwą i posól do smaku.
3. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, stop masło, wsyp kostki chleba i smaż, często mieszając, aż będzie chrupiący ze wszystkich stron.
4. Posyp zupę, dla dodania chrupiącego efektu. 

Sunday, 28 January 2024

Batoniki owsiane z masłem orzechowym, bez pieczenia...


Ze strony The Roasted Root.

Składniki:
(na blaszkę 20/20cm, można podzielić na 16 porcji)

300g niesłodzonego masła orzechowego, albo migdałowego
1/3  szklanki syropu klonowego, albo miodu*
1 1/2 szklanki płatków owsianych
2 łyżki nasionek chia (oryginalnie konopii)
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli morskiej

na wierzch:
150g ciemnej czekolady
3 łyżki oleju kokosowego


Wyłóż masło orzechowe i syrop klonowy do sporej, odpowiedniej do mikrofali miski. Mikrofaluj przez 20-30 sekund, 2-3 razy, mieszając pomiędzy, aż całość będzie gładka. Jeśli nie masz mikrofali możesz użyć miski ustawionej nad garnkiem z wrzącą wodą. 

Wmieszaj płatki owsiane, chia, cynamon i sól. 
Przełóż mieszankę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i przyciśnij do uzyskania równomiernej warstwy. 

Wsyp czekoladę i wyłóż olej kokosowy do odpowiedniej do mikrofali miski. Podgrzewaj 20-30 sekund do czasu, aż masa zacznie się topić i da się spokojnie wymieszać pozostałe kawałki do całkowitego rozpuszczenia.

Wylej na masę owsianą i wyrównaj. Użyj kilka szczypt soli morskiej do posypania po wierzchu. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie wyjmij z blaszki i pokrój na równe kawałki używając ostrego noża. 

Przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku, przez okres do 1 tygodnia. Po tym czasie możesz je zamrozić na okres do 3 miesięcy.


*NOTATKA
Moim zdaniem masa pod koniec była odrobinę za sucha i mogłaby się nieco lepiej kroić po dodaniu kolejnych 2 łyżek syropu klonowego. 

Sunday, 21 January 2024

Imiona na talerzu - Salisbury steak...

Salisbury stek, to mieszanka mięsa mielonego wołowego z jajkami, mlekiem, bułką tartą, doprawioną do smaku solą i pieprzem. Masa jest uformowana na kształt okrągłego 'pieroga', a następnie grillowana, smażona, albo duszona. 

Nazwany na cześć Jamesa Henrego Salisbury, XIX wiecznego lekarza i propagatora nie jedzenia zbyt wielu warzyw (stąd danie mięsne). Salisbury był autorem 'The Relation of Alimentation and Disease' (Związek żywienia i chorób), książki z 1886, która spowodowała rozprzestrzenienie jednej z pierwszych w Ameryce manii jedzeniowej, pomimo nieporęcznego tytułu (inne chwytliwe tytuły, na jakie wpadł autor to “Examination of the Rumex Crispus—Yellow Dock”, czyli 'Badanie szczawiu kędzierzawego', oraz 'Malaria'

Ludzie z końca XIX wieku wybrali nazwę dla dania, związaną z lekarzem, który je propagował, ale on sam, przynajmniej początkowo, nazywał je 'pulpą z chudego mięsa wołowego' ("Jedz pulpę z chudego mięsa wołowego, uformowaną w 'pierogi' i upieczoną. Powinna być ona oczyszczona jak najbardziej z tkanek łącznej i klejącej, tłuszczu oraz chrząstek").

 Salisbury steak appears to be giving remarkably good results as a diet for people troubled with weak or disordered digestion, but who require the supporting power of animal food.
The Sun (New York City, NY), 17 Jan. 1885  
[źródło]    

Sunday, 14 January 2024

Muffiny z proszkiem buraczkowym...

Przepis zachowany w... 2018 roku... Wynaleziony na potrzeby chwili: jak to zwykle bywa kupiłam z ciekawości opakowanie proszku buraczkowego. Pięknie kolorowo-różowego. I koniec końców zużyłam do pancakes i koktajli owocowych. 


Lekko zmieniony przepis ze strony Wilson Naturals.

Składniki:
(spokojnie na 12 sztuk, ale myślę, że udało by się wykroić 18 mniejszych)
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru (oryginalnie: 2/3 szklanki)
  • 3 łyżki sproszkowanych buraczków
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny (oryginalnie: 3/4 szklanki świeżych, posiekanych)
  • 50g (pół tabliczki) białych groszków czekoladowych, albo posiekanej czekolady
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki oleju (oryginalnie: stopionego masła)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 1/2 łyżeczki otartej skórki pomarańczowej
  • 2 jajka

  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC i przygotuj blaszkę na muffinki z 12 papilotkami.
  2. W sporej misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
  3. W osobnej misce roztrzep mokre składniki.
  4. Wlej mokrą mieszankę do suchej, szybko i delikatnie wymieszaj na w miarę gładkie ciasto - nie za długo!
  5. Rozdziel pomiędzy papilotki i piecz okolice 15-20 minut.
  6. Zostaw do ostudzenia na kratce.  

Sunday, 7 January 2024

Nastolatka w kuchni: macaroni cheese...

  Dziecko złote robi kolejny stopień wyzwania dla nastolatek pod patronatem organizacji dobroczynnej Duke of Edinburgh 
Tym razem w przeciągu roku akademickiego trzeba skompletować 6 miesięcy wolontariatu, 6 miesięcy nowego sporu i 3 miesiące nowej umiejętności. 
Dlatego wybraliśmy coś, co można zrobić w domu, w swoim czasie, co może przydać się nam teraz, a dziecku w przyszłości i co matka może nadzorować i odpowiadać autorytatywnie na ewentualne pytania kurs gotowania!
:)
Znakomity i ekstremalnie łatwy do śledzenia przepis pochodzi ze strony i app:

Inne w tej serii:
ZUPA MARCHEWKOWO-SOCZEWICOWA - klik
STICKY TOFFEE PUDDING - klik
CHILLI con CARNE - klik
ZIELONE TAJSKIE CURRY Z KURCZAKIEM - klik
RISOTTO GRZYBOWO-GROSZKOWE - klik
PAJ ZIEMNIACZANO-POROWY - klik
ZAPIEKANE PAPRYKI Z KUSKUS I SEREM - klik
CRUMBLE JABŁKOWO-JEŻYNOWY/BORÓWKOWY - klik
SERNIK CZEKOLADOWY BEZ PIECZENIA - klik 
KURCZAK ZAPIEKANY Z WARZYWAMI - klik
MUFFINY NADZIEWANE DŻEMEM - klik

Składniki:
(na okolice 4-6 porcji)

300g makaronu macaroni
40g masła
40g mąki
600ml mleka
125g startego sera cheddar
sól i pieprz
opcjonalnie: szczypta gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki angielskiej musztardy

na wierzch:
50g startego Parmezanu, chaddara, albo mieszanki obu
2 kromki czerstwego chleba, zmiksowanego w malakserze do otrzymania struktury bułki tartej
20g masła


1. Ugotuj makaron w dużej ilości posolonej wody i zgodnie z instrukcjami na opakowaniu - zwykle 10-12 minut. Odcedź i zostaw do czasu, aż będzie potrzebny.

2. Rozgrzej piekarnik do 190stC.

3. W międzyczasie zrób beszamel (garnek musi być spory - musi później pomieścić makaron):
  • przygotuj wszystkie potrzebne składniki i trzepaczkę balonową;
  • stop masło w dużym garnku i na niewielkim ogniu;
  • wmieszaj mąkę i smaż/gotuj na małym ogniu przez 1 minutę;
  • zwiększ ogień i wlej mleko w 4-5 porcjach, cały czas mieszając trzepaczką balonową, do czasu, aż sos będzie gładki. Kontynuuj, aż całe mleko będzie zużyte, a sos zgęstnieje;
  • dodaj gałkę muszkatołową i musztardę, jeśli używasz, i wmieszaj 125g startego sera - mieszaj, aż sos będzie gładki, a ser stopiony;
  • zdejmij z ognia i dopraw do smaku solą i pieprzem; 
4. Dodaj ugotowany makaron do garnka z beszamelem i dobrze wymieszaj. Przełóż do żaroodpornego naczynia do zapiekania.

5. Przygotuj posypkę na wierzch: stop masło, dodaj zmiksowany chleb i ser, wymieszaj i posyp zapiekankę. (Alternatywnie: możesz posypać wierzch samym serem).

6. Zapiekaj przez około 20-30 minut, do czasu, aż wierzch będzie złotawo-brązowy. Podawaj z sałatką, albo gotowanymi warzywami.  

Friday, 29 December 2023

Wigilia 2023...

Spokojna Wigilia w towarzystwie wspaniałych przyjaciół, oraz butelki dobrego dżinu i wymyślnego toniku.
Dokładnie tego, co nam było potrzebne po bardzo ciężkim roku.
:)


Sunday, 22 October 2023

Wegański chlebek bananowy #3...

Znakomity przepis! Idealny na ostatnią minutę, kiedy to coś innego siedzi już sobie spokojnie w piekarniku, przejrzały banan domaga się uwagi, a jajka się akurat skończyły...
Znakomicie się mrozi - można spokojnie popełnić na później i użyć w razie bardzo nagłej potrzeby.
:)   

Przepis z bloga Bendman.

Składniki:
(mała porcja - foremka okolice 16/7cm, tj. regularny foliowy pojemnik 'nawynosa') 

1 banan
80ml 'mleka' roślinnego
2 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli

100g mąki*
1 łyżeczka proszku do pieczenia

opcjonalne dodatki: garść ulubionych orzechów, rodzynki, pestki (słonecznik, dynia, len), żurawina, groszki czekoladowe



Rozgrzej piekarnik do 180stC.

W sporej misce rozgnieć widelcem banana. Dodaj mleko, olej, sok z cytryny, cukier, ekstrakt waniliowy, cynamon i sól. Dobrze wymieszaj.
Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i ewentualnie wybrane dodatki, i szybko zamieszaj na w miarę gładkie ciasto - nie za długo! Tylko do wstępnego połączenia składników.

Przelej ciasto do wybranej foremki (wyłożonej papierem do pieczenia, albo wysmarowanej olejem) i piecz około 30 minut - wetknięty w środek patyczek powinien być suchy po wyjęciu.

Zostaw do ostudzenia na kratce. 
Można zamrażać.



*Ja akurat miałam tylko mąkę z proszkiem do pieczenia - self-raising - dlatego pominęłam kompletnie i proszek i sól.

Sunday, 15 October 2023

Gdy cierpisz na ADCD...

 Attention Deficit Cleaning Disorder (Zespół Nadpobudliwości Psychoruchowej z Brakiem Koncentracji przy Sprzątaniu).
To znaczy, że zaczynasz porządkować jedną rzecz, ale kolejne rzeczy do sprzątania rozpraszają Cię, co powoduje, że przeskakujesz pomiędzy różnymi pracami, a wszystko kończy się tak, że wykonałaś masę pracy, ale nic na to nie wskazuje... 

Sunday, 8 October 2023

Szybkie ciasto/deser - z lodówki, bez piekarnika...


Przepis ze strony Simply recipes.

Składniki:
(u mnie naczynie prostokątne okolice 23/15cm, oryginalnie: tortownica okolice 20cm; można też użyć mniejszych, pojedynczych naczyń, takich na jedną porcję)

  • 400g puszka mleka skondensowanego
  • szklanka śmietanki do ubijania (takiej 36%)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/4 szklanki soku z limonek (u mnie butelkowy) 
  • 165g opakowanie krakersów 'Ritz'  
  • opcjonalnie - drobniutko starta skórka limonkowa do dekoracji


W sporej misce wymieszaj mleko skondensowane, śmietankę i kwaśną śmietanę. Wlej sok limonkowy i dobrze ubij trzepaczką balonową przez około 1 minutę - masa powinna być gładka i lekko zgęstnieć.

Do wybranego naczynia nałóż kilka łyżek masy limonkowej - około 5, ale zależy od wielkości wybranego naczynia, tyle, by spód był ładnie pokryty równomierną warstwą.
Ułóż równomiernie herbatniki, pokryj je kremową masą i tak dalej do wyczerpania składników - ostatnia warstwa powinna być ta kremowa.
Pod koniec powinny powstać 3 warstwy herbatników pomiędzy 4 warstwami kremu.

Przykryj pojemnik kawałkiem folii aluminiowej i zostaw do schłodzenia w lodówce na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Deser powinien wytrzymać około 3 dni w lodówce.

Sunday, 1 October 2023

Polskie ślady...

 Google poświęcił doodle codzienny Magdalenie Abakanowicz: 20 czerwca 2023 roku, która to data byłaby jej 93 urodzinami...
:)



Sunday, 24 September 2023

Stir-fry z resztek...

 ...czyli gotujemy 'zero waste'.
:)

Składniki:
to, co lekko zalega  w pojemniku w lodówce, oraz generalnie jadalne, ale często niedoceniane resztki, jak na przykład głąby i listki kalafiora i/lub brokuła
1-2 marchewki
1-2 cebule
papryka
2-3 łyżki oleju
1-2 łyżki oleju sezamowego
chlust (mniejszy-większy, do smaku) jasnego (light) sosu sojowego 
sól i biały pieprz, do smaku

do podania:  ugotowany na sypko ryż, albo krótki chiński makaron ('noodles'), albo 'ryż' kalafiorowy 



Pokrój warzywa:
-cebulę na cienkie piórka;
-marchewkę na zapałkę;
-paprykę na cienkie paseczki;
-listki brokuła i/lub kalafiora na mniejsze kawałki
-głąby kalafiora/brokuła na zapałkę.

Rozgrzej oleje (po łyżce) na sporej patelni, najlepiej nieprzywierającej,  na średnio-dużym ogniu. 
Zacznij dodawać warzywa, smażąc przez kilka minut i mieszając często po każdym dodatku. Zacznij od tych twardszych, które potrzebują więcej czasu, i stopniowo dodawaj te miększe:
-cebula,
-marchewka,
-głąby kalafiora/brokuła,
-papryka,
-listki kalafiora/brokuła.

Jeśli mieszanka wydaje się za sucha wlej odrobinę dodatkowego oleju.
Smaż do miękkości, w międzyczasie doprawiając do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. 

Podawaj z ulubionymi węglowodanami i ewentualnie sosem 'sweet chilli' i dodatkowym sosem sojowym.

Ostudzone można przechowywać przez kilka dni w szczelnym pojemniku, w lodówce.

Monday, 11 September 2023

Pieczona owsianka, bananowa z masłem orzechowym...


Przepis znaleziony na blogu Feel good foodie.

Składniki:
2 bardzo mocno dojrzałe banany
1 1/2 szklanki 'mleka' kokosowego (oryginalnie: migdałowe)
1/4 szklanki gładkiego masła orzechowego
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki kokosowej (oryginalnie: mielone siemie lniane) 
szczypta soli


Rozgrzej piekarnik do 180stC.
Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, albo naczynie żaroodporne wysmarowane odrobiną oleju - rozmiar w okolicach 23/15cm.

W sporej misce rozgnieć widelcem banany. Dolej wybrane 'mleko', masło orzechowe, syrop klonowy i ekstrakt waniliowy.
Następnie wsyp płatki owsiane, cynamon, proszek do pieczenia, i mąkę kokosową. 
Dobrze wymieszaj i zostaw na 5 minut.

Przelej do wybranej blaszki, wyrównaj i piecz około 30 minut, aż do złotawego koloru.
Zostaw do ostudzenia (w naczyniu, albo na kratce) i pokrój na porcje (okolice 6 hojnych, lub 8 mniejszych).
Podawaj z pokrojonymi na plasterki bananami, pokropione syropem klonowym, albo golden syrup, czy dodatkowym masłem orzechowym. 



Ta pieczona owsianka powinna spokojnie wytrzymać do 5 dni w lodówce, w szczelnym pojemniku - przed jedzeniem podgrzej lekko w mikrofali (30-40 sekund).

Użyj ulubionego mleka.

Bez glutenu: znajdź certyfikowane płatki owsiane.

Bez cukru: pomiń syrop klonowy.

Wednesday, 6 September 2023

7 urodziny Daniela...

 

Bawiliśmy się świetnie  cały dzień w The Fort.
Trudno uwierzyć, że to już 7 lat - klik 
100 lat!
:)


Sunday, 27 August 2023

Frittata wielowarzywna...


Przepis na podstawie znalezionego na stronie Guardian.

Składniki:
(na 4-6 porcji)

  • 6 jajek
  • 4 łyżki śmietany 36%
  • 1-2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól i biały pieprz, do smaku
  • kubek startego żółtego sera
  • kostka (około 100g) feta, pokruszonego
  • posiekane w kosteczkę warzywa: mała, czerwona papryka, 1-2 pieczarki, kawałek cukinii
  • garstka puszkowanej kukurydzy
  • kubek podgotowanych, małych różyczek brokuła 
Rozgrzej piekarnik do 180stC i przygotuj naczynie żaroodporne o wymiarach około 23/15 cm, wysmarowane odrobiną oleju.

W sporej misce roztrzep jajka, śmietanę, oregano, sól i pieprz. Wmieszaj około 2/3 sera żółtego i feta.

Wylej połowę mieszanki jajecznej do przygotowanego naczynia. Posyp równomierną warstwą siekanych warzyw - zacznij od brokuła, a następnie delikatnie wlej resztę mieszanki jajecznej.

Posyp pozostałym serem i wstaw do piekarnika na okolice 30-35 minut - gotowa zapiekanka powinna być złotawo-brązowa i napuszona.

Jeśli używasz od razu - przestudź w naczyniu i podawaj (sałatka, surówka, majonez, sweet chilli sauce, tzatziki, albo inny sos jogurtowy).
Jeśli planujesz na przyszłość - ostudź w naczyniu, pokrój na porcje i rozłóż do pojemników na lunch (do 5 dni, w lodówce w zamkniętym pojemniku), albo zamrażaj na czas do 1 miesiąca. 

Wednesday, 10 May 2023

Znane imiona na talerzu - Beef Stroganoff...

Po polsku (nieco błędnie): 'Strogonow', albo 'Boeuf Stroganow', czyli rosyjskie danie z podsmażanych kawałków wołowiny w sosie musztardowo-śnietanowym (z kwaśnej śmietany). Danie powstało w połowie XIX wieku w Rosji i stało się popularne na całym świecie, ze znaczącymi zmianami oryginału. Wiele wariantów zawiera grzyby.

Danie zostało nazwane dla jednego z członków wpływowej, rosyjskiej rodziny Stroganowów (francuska pisownia 'Stroganoff'). Legenda głosi, że wynaleźli je francuscy kucharze pracujący dla rodziny, ale kilku badaczy twierdzi, że przepis jest wykwintną wersją starszych rosyjskich dań. 
W edycji z 1871 roku klasycznej, rosyjskiej książki kucharskiej Eleny Molokhovet 'Podarunek dla młodych gospodyń domowych'(klik) pojawił się po raz pierwszy przepis na 'Govjadina po-strogonovski, s gorchitseju', czyli 'wołowinę à la Stroganov z musztardą'. Ta wersja zawiera mięso pokrojone w kostkę (nie w paski) zamarynowane na sucho w soli i zielu angielskim, a następnie podsmażone na maśle. Sos to prosta zasmażka wymieszana z musztardą i bulionem, wykończony kwaśną śmietaną: bez cebuli, grzybów i alkoholu. 

W 1891 roku francuski kucharz Charles Brière, który pracował w Petersburgu, zgłosił przepis na boeuf Stroganoff do konkursu we francuskiej gazecie L'Art culinaire. Dlatego Larousse Gastronomique założyło, że to on był autorem dania, ale i danie i specyficzna nazwa istniały już wcześniej.
         
Inny przepis, z 1909 roku, dodaje cebulę i przecier pomidorowy i proponuje podanie z chrupiącymi słomkami ziemniaczanymi, które tradycyjnie serwuje się ze Stroganowem w Rosji. Wersja z Larousse Gastronomique z 1938 roku paski wołowiny i cebulę, z opcjonalnym dodatkiem musztardy, albo pasty pomidorowej. 
Po upadku carskiej Rosji danie było popularne, aż do początku II Wojny Światowej, w restauracjach i hotelach w Chinach. Rosyjscy i chińscy imigranci, oraz amerykańscy żołnierze stacjonujący w przed-komunistycznych Chinach, przywieźli kilka wariantów tego dania do USA, co wyjaśnia jego popularność w latach 1950. W Hong-Kongu danie pojawiło się w późnych latach '50, gdzie rosyjskie restauracje i hotele serwowały je z ryżem, ale bez kwaśnej śmietany. 
W latach '60 kilku amerykańskich producentów zaproponowało paczkowane, suche wersje, wymagające wymieszania z kwaśną śmietaną i ugotowaną wołowiną. Istniała również mrożona wersja freeze-dried do zabrania na kemping.     

[Źródło - Wiki]