[zdjęcie]
Salisbury stek, to mieszanka mięsa mielonego wołowego z jajkami, mlekiem, bułką tartą, doprawioną do smaku solą i pieprzem. Masa jest uformowana na kształt okrągłego 'pieroga', a następnie grillowana, smażona, albo duszona.
Nazwany na cześć Jamesa Henrego Salisbury, XIX wiecznego lekarza i propagatora nie jedzenia zbyt wielu warzyw (stąd danie mięsne). Salisbury był autorem 'The Relation of Alimentation and Disease' (Związek żywienia i chorób), książki z 1886, która spowodowała rozprzestrzenienie jednej z pierwszych w Ameryce manii jedzeniowej, pomimo nieporęcznego tytułu (inne chwytliwe tytuły, na jakie wpadł autor to “Examination of the Rumex Crispus—Yellow Dock”, czyli 'Badanie szczawiu kędzierzawego', oraz 'Malaria'.
Ludzie z końca XIX wieku wybrali nazwę dla dania, związaną z lekarzem, który je propagował, ale on sam, przynajmniej początkowo, nazywał je 'pulpą z chudego mięsa wołowego' ("Jedz pulpę z chudego mięsa wołowego, uformowaną w 'pierogi' i upieczoną. Powinna być ona oczyszczona jak najbardziej z tkanek łącznej i klejącej, tłuszczu oraz chrząstek").
Salisbury steak appears to be giving remarkably good results as a diet for people troubled with weak or disordered digestion, but who require the supporting power of animal food.
—The Sun (New York City, NY), 17 Jan. 1885
—The Sun (New York City, NY), 17 Jan. 1885
[źródło]
[zdjęcie]
[zdjęcie]
Interesujący wykład na temat Salisbury stek! To ciekawe, jak jedno danie może mieć taką historię i związek z dziedziną medycyny. Wygląda pysznie, z pewnością to danie znajdzie niejednego konesera.
ReplyDelete