Sunday 24 September 2023

Stir-fry z resztek...

 ...czyli gotujemy 'zero waste'.
:)

Składniki:
to, co lekko zalega  w pojemniku w lodówce, oraz generalnie jadalne, ale często niedoceniane resztki, jak na przykład głąby i listki kalafiora i/lub brokuła
1-2 marchewki
1-2 cebule
papryka
2-3 łyżki oleju
1-2 łyżki oleju sezamowego
chlust (mniejszy-większy, do smaku) jasnego (light) sosu sojowego 
sól i biały pieprz, do smaku

do podania:  ugotowany na sypko ryż, albo krótki chiński makaron ('noodles'), albo 'ryż' kalafiorowy 



Pokrój warzywa:
-cebulę na cienkie piórka;
-marchewkę na zapałkę;
-paprykę na cienkie paseczki;
-listki brokuła i/lub kalafiora na mniejsze kawałki
-głąby kalafiora/brokuła na zapałkę.

Rozgrzej oleje (po łyżce) na sporej patelni, najlepiej nieprzywierającej,  na średnio-dużym ogniu. 
Zacznij dodawać warzywa, smażąc przez kilka minut i mieszając często po każdym dodatku. Zacznij od tych twardszych, które potrzebują więcej czasu, i stopniowo dodawaj te miększe:
-cebula,
-marchewka,
-głąby kalafiora/brokuła,
-papryka,
-listki kalafiora/brokuła.

Jeśli mieszanka wydaje się za sucha wlej odrobinę dodatkowego oleju.
Smaż do miękkości, w międzyczasie doprawiając do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. 

Podawaj z ulubionymi węglowodanami i ewentualnie sosem 'sweet chilli' i dodatkowym sosem sojowym.

Ostudzone można przechowywać przez kilka dni w szczelnym pojemniku, w lodówce.

No comments:

Post a Comment