Przepis ze strony Simply recipes.
Składniki:
(u mnie naczynie prostokątne okolice 23/15cm, oryginalnie: tortownica okolice 20cm; można też użyć mniejszych, pojedynczych naczyń, takich na jedną porcję)
- 400g puszka mleka skondensowanego
- szklanka śmietanki do ubijania (takiej 36%)
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/4 szklanki soku z limonek (u mnie butelkowy)
- 165g opakowanie krakersów 'Ritz'
- opcjonalnie - drobniutko starta skórka limonkowa do dekoracji
W sporej misce wymieszaj mleko skondensowane, śmietankę i kwaśną śmietanę. Wlej sok limonkowy i dobrze ubij trzepaczką balonową przez około 1 minutę - masa powinna być gładka i lekko zgęstnieć.
Do wybranego naczynia nałóż kilka łyżek masy limonkowej - około 5, ale zależy od wielkości wybranego naczynia, tyle, by spód był ładnie pokryty równomierną warstwą.
Ułóż równomiernie herbatniki, pokryj je kremową masą i tak dalej do wyczerpania składników - ostatnia warstwa powinna być ta kremowa.
Pod koniec powinny powstać 3 warstwy herbatników pomiędzy 4 warstwami kremu.
Przykryj pojemnik kawałkiem folii aluminiowej i zostaw do schłodzenia w lodówce na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Deser powinien wytrzymać około 3 dni w lodówce.
No comments:
Post a Comment