Przepis znaleziony na blogu Feel good foodie.
Składniki:
2 bardzo mocno dojrzałe banany
1 1/2 szklanki 'mleka' kokosowego (oryginalnie: migdałowe)
1/4 szklanki gładkiego masła orzechowego
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki kokosowej (oryginalnie: mielone siemie lniane)
szczypta soli
Rozgrzej piekarnik do 180stC.
Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, albo naczynie żaroodporne wysmarowane odrobiną oleju - rozmiar w okolicach 23/15cm.
W sporej misce rozgnieć widelcem banany. Dolej wybrane 'mleko', masło orzechowe, syrop klonowy i ekstrakt waniliowy.
Następnie wsyp płatki owsiane, cynamon, proszek do pieczenia, i mąkę kokosową.
Dobrze wymieszaj i zostaw na 5 minut.
Przelej do wybranej blaszki, wyrównaj i piecz około 30 minut, aż do złotawego koloru.
Zostaw do ostudzenia (w naczyniu, albo na kratce) i pokrój na porcje (okolice 6 hojnych, lub 8 mniejszych).
Podawaj z pokrojonymi na plasterki bananami, pokropione syropem klonowym, albo golden syrup, czy dodatkowym masłem orzechowym.
Ta pieczona owsianka powinna spokojnie wytrzymać do 5 dni w lodówce, w szczelnym pojemniku - przed jedzeniem podgrzej lekko w mikrofali (30-40 sekund).
Użyj ulubionego mleka.
Bez glutenu: znajdź certyfikowane płatki owsiane.
Bez cukru: pomiń syrop klonowy.
Jaka fajna
ReplyDelete