Przepis zachowany w... 2018 roku... Wynaleziony na potrzeby chwili: jak to zwykle bywa kupiłam z ciekawości opakowanie proszku buraczkowego. Pięknie kolorowo-różowego. I koniec końców zużyłam do pancakes i koktajli owocowych.
Lekko zmieniony przepis ze strony Wilson Naturals.
Składniki:
(spokojnie na 12 sztuk, ale myślę, że udało by się wykroić 18 mniejszych)
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru (oryginalnie: 2/3 szklanki)
- 3 łyżki sproszkowanych buraczków
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny (oryginalnie: 3/4 szklanki świeżych, posiekanych)
- 50g (pół tabliczki) białych groszków czekoladowych, albo posiekanej czekolady
- 1 szklanka mleka
- 1/4 szklanki oleju (oryginalnie: stopionego masła)
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 1/2 łyżeczki otartej skórki pomarańczowej
- 2 jajka
- Rozgrzej piekarnik do 180stC i przygotuj blaszkę na muffinki z 12 papilotkami.
- W sporej misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
- W osobnej misce roztrzep mokre składniki.
- Wlej mokrą mieszankę do suchej, szybko i delikatnie wymieszaj na w miarę gładkie ciasto - nie za długo!
- Rozdziel pomiędzy papilotki i piecz okolice 15-20 minut.
- Zostaw do ostudzenia na kratce.
No comments:
Post a Comment