Monday, 24 April 2023

Little Jack Fullers, czyli ryba z frytkami poziom olimpijski...

                       

www.littlejackfullers.co.uk

102 St James's Street, Kemptown,
Brighton BN2 1TP

Naczytałam się wspaniałych recenzji tego miejsca i dlatego, nie specjalnie, ale przy pierwszej okazji w Brighton, pospieszyliśmy tam na lunch.
Little Jack Fullers jest łatwy do znalezienia - praktycznie po drodze ze stacji na molo, w okolicy innych kawiarni i po sąsiedzku z supermarketami Morrisons i Sainsbury's (jeśli ktoś miałby ochotę dokupić coś na deser, albo do picia). 

A jeśli chodzi o jedzenie: na pewno się nie zawiedliśmy! Ryba była pyszna! Ciasto chrupiące i gorące, a porcje hojne. 
Menu jest bardzo zwarte - uwielbiam! Zawsze wychodziłam, z założenia, że jeśli chcę sobie coś poczytać, to na pewno znajdę dobrą książkę ulubionego autora i wybiorę cichy moment w ciągu dnia, a nie przerośnięty jadłospis restauracji, czy kawiarni. 
Można wybrać wielkość porcji, znaleźć ofertę na lekki lunch, dobrać dodatki (groszek, konserwowane ogórki, jajka, albo cebulę, sos curry). Ale, co najważniejsze, zwłaszcza w tym specyficznym XXI wieku, można wybrać wersje/opcje wegańskie: marynowane tofu, albo kwiat bananowca zamiast ryby, jackfruit zamiast krewetek i kalafior zamiast skrzydełek z kurczaka. 

Co jeszcze? Dobrze jest sprawdzić godziny otwarcia: Little Jack Fullers ma przerwę w połowie dnia (od 15.00 do 17.00).
Ceny? Nie koniec świata, zwłaszcza biorąc pod uwagę wielkość porcji.



Sunday, 8 January 2023

Znane imiona na talerzu - Beef Wellington...


Beef Wellington to dance kuchni angielskiej, składające się z polędwicy wołowej, otoczonej warstwą pasztetu (pâté) i/lub farszu grzybowego, a następnie zwiniętej w ciasto francuskie i upieczonej. Czasami przepisy polecają zawinięcie mięsa w naleśnik, albo plastry szynki parmeńskiej, co pomaga zachować wilgoć w mięsie i jednocześnie zapobiega namakaniu ciasta. 
Czasami ciastem owinięta jest cała polędwica, wtedy kroi się ją przed podaniem, a czasami jest krojona na medaliony/porcje przed zawinięciem ciastem i pieczeniem.

 Historycy generalnie przyjmują, że danie zostało nazwane po Arturze Wellesley'u, 1 księciu Wellington (klik), ale dokładne pochodzenie nazwy nie jest jasne i definitywny związek pomiędzy księciem i daniem nie został znaleziony.

Leah Hyslop, w artykule dla The Daily Telegraph, zauważyła, że zanim Wellington stał się sławny, mięso pieczone w cieście miało już ugruntowaną pozycję w kuchni angielskiej, a podobieństwo do francuskiego filet de bœuf en croûte (polędwica wołowa w cieście), może sugerować, że nazwa "Beef Wellington" była "aktualną, patriotyczną zmianą nazwy modnego na kontynencie dania". Jednakże przypomina ona, że nie ma XIX-wiecznych przepisów na to danie. Los Angeles Times z 1903 roku zawiera wzmiankę o 'polędwicy wołowej a la Wellington', podobnie, jak menu z 1899 roku, dla transatlantyckiej linii Hamburg-America. Danie może także być powiązane ze 'stekiem Wellington', daniem irlandzkim (książę pochodził z angielsko-irlandzkiej rodziny), ale daty nie są jasne.

Polska klasyczna książka kucharska "Uniwersalna książka kucharska" Marii Ochorowicz-Monatowej (1866-1925), ukończona w 1909 roku i opublikowana w 1910, podaje przepis na "Polędwicę wołową à la Wellington. Ta wersja nie różni się od późniejszych wersji znanych pod tym samym imieniem. Jest to polędwica wołowa zawinięta w ciasto i grzyby (drobniutko posiekane, jak pasztet), upieczona i podawana z truflami, albo sosem z Madery. Autorka, która uczyła się gotowania w Paryżu i Wiedniu pod koniec XIX wieku, twierdziła, że dostała przepis od kucharza na dworze wiedeńskim. Włączała ona także 'filet à la Wellington' do jadłospisów na 'obiady wykwintne'.



Warianty:
Istnieją podobne dania zawierające inne rodzaje protein pieczonych zawinięte w cieście, w tym łosoś i kiełbaski. Istnieją także różne 'Wellingtony' używające warzyw, w tym grzybowy i buraczkowy.      


Thursday, 29 December 2022

Wigilia 2022...


Świętowaliśmy w spokoju i do tego zrelaksowani... 
:)
Matka postawiła na celebrowanie okrągłych urodzin i pojechała do teatru na ostatnie przedstawienie sezonu z ulubionym Davidem Tennantem. A jedzenie zapewnił lokalny supermarket.
Bezstresowo...
I takiego właśnie podejścia wszystkim serdecznie życzę!
K.

Wednesday, 7 December 2022

Gofry... Bardzo dobre - po prostu... :)


Przepis ze strony Kwestia Smaku.

Składniki:
(na 7-8 sztuk)

1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki cukru pudru, lub innego 
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, lub 1 łyżka cukru waniliowego
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1 1/3 szklanki mleka

  1. Mąkę wsyp do miski, dodaj proszek do pieczenia, sól, cukier i cukier wanilinowy, jeśli używasz. Wszystko wymieszaj, a następnie dodaj jajka, olej roślinny i mleko. Zmiksuj mikserem na gładką masę - tylko do połączenia się składników. [Ciasto można odstawić aby odpoczęło (na około 15 minut), ale nie jest to konieczne.]
  2. Rozgrzej gofrownicę. Nakładaj porcje ciasta chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzaj  dokładnie po całej powierzchni. Piecz przez około 3 - 3,5 minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy.
  3. Gofry po upieczeniu odkładaj na metalową kratkę. Posypuj cukrem pudrem, lub polewaj syropem klonowym, albo podawaj z ulubionymi dodatkami: marmoladą, dżemem, owocami i bitą śmietaną.

Wednesday, 16 November 2022

Surówka z marchewki i sułtanek, z sosem majonezowym...


Przepis ze strony Little Sunny Kitchen.

Składniki:
(na jakieś 6 porcji - zależnie od apetytu i dodatków)

1/4 szklanki majonezu
1 łyżka miodu
1 łyżka wody
1 łyżeczka soku z cytryny (lub więcej, do smaku)
1/4 łyżeczki soli (lub więcej, do smaku)
4 szklanki marchewki startej na tarce o dużych oczkach
1 szklanka rodzynek lub sułtanek

  1. W sporej misce wymieszaj i roztrzep widelcem majonez, wodę, miód, sok z cytryny i sól. 
  2. Wsyp do sosu marchewkę i sułtanki. Dobrze wymieszaj. Zostaw w lodówce na 30 minut.

Notatki:
  • majonez można zamienić na kwaśną śmietanę;
  • surówkę można spokojnie zrobić na 24 godziny przed jedzeniem; teoretycznie powinna ona wytrzymać nawet 2 dni, ale po tym czasie może być trochę wodnista - sól i cukier wyciągną wodę z marchewki;
  • można dodać posiekane drobno jabłko albo ananasa;
  • dla odrobiny chrupkości: orzechy, pestki słonecznika, albo dyni;  
  • rodzynki/sułtanki można zamienić na żurawinę.  

Thursday, 10 November 2022

Wegańskie klopsiki z bakłażana...


Przepis wynaleziony, jak wiele innych, na intencję miłych państwa z Oddbox i bardzo nadmiarowych ilości bakłażana. Podobnie, jak w przypadku poprzedniej próby moim skromnym zdaniem przepis zawiera nieco za dużo chleba - chyba lepiej dodawać go stopniowo i przestać, kiedy gęstość i struktura masy nam odpowiada.


Składniki:
(na jakieś 20 sztuk - zależnie od wielkości)
  • 1 łyżeczka oleju + dodatkowy do smażenia
  • 2 średnie bakłażany, pokrojone w kostkę
  • 1 czerwona cebula, posiekana drobno
  • 2 ząbki czosnku, drobniutko posiekane, albo przeciśnięte przez praskę, ALBO 1/2 łyżeczki proszkowanego (lub do smaku)
  • 1 i 1/2 szklanki czerstwego chleba, zmielonego w malakserze do czasu, aż przypomina bułkę tartą
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz, do smaku

Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej. Dodaj bakłażana, cebulę i świeży czosnek (jeśli używasz) i smaż około 10 minut - do czasu, aż warzywa będą ugotowane i miękkie. Można to zrobić dzień wcześniej.

Do blendera, albo malaksera włóż miękkiego bakłażana z cebulą, dodaj chleb - 1 szklankę, mąkę i oregano (oraz proszkowany czosnek - jeśli używasz), dopraw do smaku i zmiksuj. Jeśli masa jest za sucha wlej odrobinę oliwy, a jeśli za mokra trochę dodatkowego chleba. 

Nabieraj łyżką porcje masy i roluj w niewielkie kulki. Rozgrzej dodatkowy olej na patelni i smaż klopsiki partiami, aż będą złotawo-brązowe z każdej strony.

Podawaj z ulubionym makaronem i ulubionym sosem pomidorowym. 

Wednesday, 2 November 2022

Wegański bananowy krem do ciast...


Przepis z książki The banana cookbook.

Akurat w tym przypadku 'wegańskie' zdecydowanie nie równa się 'zdrowe'... Zawartość cukru w gotowej masie na pewno nie ustępuje żadnym innym, w tym nie-wegańskim, ale trzeba przyznać, że test smaku gotowe cupcakes zdały śpiewająco. I eksperyment na pewno zostanie z nami na przyszłe okazje. 

Składniki:
(spokojnie na przykrycie 12 cupcakes)

1 średni, bardzo dojrzały banan
1/2 łyżeczki soku z cytryny
80g wegańskiej margaryny, w temperaturze pokojowej
400g cukru pudru


W dużej misce rozgnieć banana na jak najbardziej gładką masę - widelcem, albo w blenderze.

Dolej sok z cytryny i dobrze wymieszaj.

Wsypuj po 100g cukru pudru, delikatnie wmieszaj każdą porcję łyżką, a następnie miksuj ręcznym mikserem. 

Krem powinien mieć rozsmarowywalną konsystencję - jeśli jest za gęsty dodaj kilka kropli soku z cytryny, a jeśli za rzadki łyżkę, lub dwie dodatkowego cukru.

Użyj do posmarowania cupcakes, albo dużego ciasta, albo przechowaj w lodówce na później - powinien wytrzymać do tygodnia w zamkniętym, szczelnym pojemniku.

Thursday, 27 October 2022

Słowo o lodach #8...

Wynikiem kiepskich, letnich sprzedaży kiełbasek w latach 1920 był niesamowicie popularna lodowa firma Thomas'a Walls'a...   

Kiedy sprzedaż kiełbasek zaczęła się zmniejszać Thomas Walls uruchomił w Londynie serwis dostarczający lody, składający się na początku z flotylli 10 trycykli. Okazał się on tak popularny, że do 1939 roku Walls miał już 8500 wehikułów i 160 magazynów w całej Anglii. Pomimo niezaprzeczalnego sukcesu Walls przegapił lukę w rynku nie sprzedając lodów o smaku kiełbasy, które znakomicie nadałyby się do pysznego potrójnego kompletu, razem z tymi o smaku tartego sera i wymiotów wieloryba...  

Friday, 21 October 2022

Polskie ślady w angielskiej telewizji #2...

 ... 'Silent Witness' ('Milczący świadek'), seria 24, odcinek 5 'Reputations', część 1: za oknem jadącego samochodu widać w tle 'Mleczko Delikatesy', jeden z oddziałów polskiego supermarketu.

:)


Saturday, 15 October 2022

Łatwa makaronowa sałatka w greckim stylu...


Przepis z BBC Good Food.

Składniki:
(jakieś 4-6 porcji)

200g małego makaronu - kokardki, macaroni

3 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżka octu z czerwonego wina
1 łyżeczka suszonego oregano

15-20 pomidorków koktajlowych
75g oliwek, czarnych albo zielonych
kawałek ogórka
1 mała czerwona cebula
100g sera feta

  • Przygotuj dressing: w dużej misce wymieszaj dokładnie oliwę, ocet i oregano. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Dokładnie odcedź i zostaw na durszlaku do przestudzenia.
  • Pokrój pomidorki i oliwki na połówki, ogórka w kostkę, a cebulę w cieniutkie półplasterki.
  • Wymieszaj makaron z dressingiem. Dodaj warzywa i pokruszony ser. Jedz od razu, albo zostaw w lodówce na następny dzień. 

Tuesday, 11 October 2022

"The Banana Cookbook. 50 simple and delicious recipes" Sam Brooks

 

Żółciutka i wesoła - spodobała mi się od razu... Poczekałam tylko na ofertę w mojej ulubionej, środowiskowo przyjaznej księgarni - www.wob.com.
Przy mniejszych, lub większych dzieciach, banany są zawsze, ale to zawsze przydatne i mile widziane. A ewentualny nadmiar łatwy do przerobienia na coś dobrego: chlebki bananowe, muffiny (klik, klik, albo klik), czy smoothie. Na dodatek bardzo często przydają się, jako wegański zamiennik/odpowiednik jajek. 

'The banana cookbook' jest podzielona na 6 rozdziałów: breakfast bites and morning pick-me-ups, cupcakes and muffins, smoothies and shakes, sweet treats, frozen sweets i delicious desserts. I, szczęśliwie, bo akurat lubię i mnie ta dieta bardzo odpowiada, często i gęsto opisane przepisy są wegańskie, albo łatwe do dostosowania w ten sposób. 
Już wypatrzyłam świetny wegański krem do ciast i wegańskie czekoladowe cupcakes. Rano przyda się bananowa mrożona kawa, a po południu dyniowo-słonecznikowe ciasteczka. A lekko karmelowe, odwrócone ciasto zapowiada się bardzo obiecująco, jako weekendowa przyjemność...           







Sunday, 2 October 2022

Chiński, klejący kurczak z sosem sweet chilli...


Przepis ze strony Erren's Kitchen.

Składniki:
(na 8 udek)
  • 8 udek z kurczaka (z kością i skórą) - tylko tych górnych części bez pałek;
do natarcia
  • 2 łyżki chińskiej przyprawy 'pięć przypraw';
  • 1-2 łyżeczki proszkowanego czosnku
  • 1-2 łyżeczki prozkowanej papryki
na sos
  • 5 łyżek sosu sweet chilli
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku, drobniutko posiekane, albo przeciśnięte przez praskę
  • imbir - kwałek wielkości kciuka, starty na tarce, albo około 1/2 łyżeczki proszkowanego

Rozgrzej piekarnik do 190stC.
Wyłóż blaszkę do pieczenia folią aluminiową, albo posmaruj olejem.

W misce wymieszaj wszystkie składniki przyprawy do nacierania.
Pokryj równomiernie kawałki kurczaka.
Rozłóż na blaszce i piecz 30 minut.

W osobnej misce wymieszaj składniki sosu.
Wyjmij kurczaka z piekarnika, pokryj sosem i piecz kolejnych 15-20 minut.

My zjedliśmy z ryżem do sushi i duszonymi, mrożonymi chińskimi warzywami z patelni.

Tuesday, 27 September 2022

Szybki, kremowy deser/ciasto, z herbatnikami i ananasem...


Przepis wzorowany na znalezionym na blogu Kuchenne wzloty i upadki.

Składniki:
(blaszka okolice 25/20cm)

  • maślane herbatniki na dwie warstwy wielkości wybranej foremki - zależnie od wielkości, u mnie: 20 sztuk;
  • 300ml śmietanki 36%, takiej do ubijania;
  • 250g opakowanie mascarpone - jest łatwiejszy do ubijania doprowadzony do temperatury pokojowej;
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego;
  • 2-3 czubate łyżki cukru pudru, do smaku;
  • duża puszka ananasa w kawałkach lub krążkach (425g, 260g po odcedzeniu);
  • cukier puder do posypania po wierzchu;

dodatkowo: kawałek papieru do pieczenia do wyłożenia foremki


Przygotuj wybraną blaszkę - wyłóż papierem do pieczenia, tak by część wystawała poza brzegi.
Wyłóż warstwą herbatników.
Dokładnie odcedź ananasa, a następnie pokrój drobniutko. 
Wyłóż mascarpone do sporej miski i rozbij/lekko zmiksuj mikserem. 
Wlej śmietankę i wanilię, wsyp cukier i zmiksuj do czas, aż masa będzie trzymała kształt.
Wmieszaj ananasa. Wyłóż masę do foremki, delikatnie wyrównaj, przykryj kolejną warstwą herbatników i oprósz cukrem pudrem.
Zostaw w lodówce do stężenia.

Thursday, 22 September 2022

Pilaff z warzywami i fasolką...


Proste, szybkie danie, na każdą okazję. Nada się na obiad, albo na lunch. Można łatwo zabrać w pudełku do pracy, czy szkoły. Pyszne z kleksem jogurtu, albo pajdą chleba, ale też z kurczakiem z patelni...

Składniki:
(na jakieś 4-5 porcji)

1 łyżka oleju lub oliwy
1 cebula, posiekana drobniutko
1-2 marchewki, starte na tarce o grubych oczkach, albo posiekane drobno
1 szklanka ryżu - u mnie: golden sella
2 szklanki wody + 1-2 łyżeczki wegańskiego bulionu w proszku - u mnie wegański 'Osem' (albo 2 szklanki wywaru warzywnego)
1 listek laurowy
sól i biały pieprz
1 cukinia, pokrojona w kostkę
400g puszka drobnej fasolki, odcedzona i dobrze opłukana

W sporym garnku rozgrzej na średnim ogniu olej.
Dorzuć cebulę i marchewkę i podsmaż, aż cebula zacznie się robić przeźroczysta - około 5 minut.
Wsyp ryż i dobrze wymieszaj - tak, by każde ziarenko było dobrze pokryte olejem.
Wlej wywar, lub wodę + proszkowany bulion, dodaj listek laurowy i dopraw do smaku. 
Wymieszaj, zagotuj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 10 minut.
Wsyp cukinię - nie mieszaj, zostaw ją na wierzchu, przykryj i gotuj kolejnych 10 minut.
Wmieszaj fasolkę, wyłącz źródło ciepła, i zostaw pod przykryciem na kilka minut. Przemieszaj i podawaj. 

Saturday, 17 September 2022

Urodziny bloga: 13 lat...


13 lat minęło od pierwszego wpisu na blogu 'Lejdi of the house'.
 W tym czasie opublikowałam troszkę ponad 1800 wpisów, świętowałam narodziny 2 młodszych dzieci i wiele urodzin dzieci starszych.
Ostatnio mam już niestety coraz mniej czasu na próbowanie i wymyślanie nowych przepisów, obróbkę zdjęć, oraz opisywanie i zamieszczanie wyników eksperymentów. 

Dlatego bardzo dziękuję wszystkim, którzy tu do nas wciąż zaglądają, zostawiają komentarze i dodają moje wpisy do list 'ulubionych'.
Boy wystarczyło nam cierpliwości na następnych 13...
:)
Kasia   

Thursday, 15 September 2022

Słowo o lodach #7...

Mogłeś rozchorować się nawet po najwykwintniejszych lodach...

Do XIX wieku lody stały się bardzo popularne w Wielkiej Brytanii i USA, ale nie pasteryzowane mleko! Oznaczało to, że mleko używane do produkcji lodów często zawierało bakterie powodujące wielokrotnie epidemie szkarlatyny, błonicy (dyfterii) i bylęcej gruźlicy. 

(źródło)

Saturday, 10 September 2022

Urodziny Daniela - 6 lat!

 

Daniel ma 6 lat... 
Oficjalnie od 2 września...
Kiedy to minęło? Nie wiem....
:)

Świętowaliśmy stylowo - najpierw lody, a następnego dnia bardzo średnio lokalne centrum sportowe zapewniło 100% rozrywki w postaci dmuchanego zamku do poskakania i stolików do nakarmienia (lekkiego podkarmienia tak naprawdę, bo czasowo kiepsko - tylko 30 minut) kolegów i koleżanek z klasy i okolic.
Ufff... Do następnego roku! 

(Na końcu: a tak wygląda pakowanie przed przyjęciem...) 









Monday, 5 September 2022

Wegańska, zasmażana kapusta z wegańskim bekonem...

 

Posiekaj ulubioną kapustę - tak, by mieć około 3 kubków. Posiekaj cebulę i pokrój 150g opakowanie wegańskiego bekonu na niewielkie kawałki. 
 Na dużej patelni, najlepiej takiej z pasującą przykrywką, rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż cebulę, do czasu, aż zacznie się robić przeźroczysta. Dodaj bekon, przemieszaj i podsmaż.  
Wsyp kapustę, dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku solą i białym pieprzem. Podlej połową szklanki wody i wsyp łyżeczkę proszkowanego bulionu - u mnie wegański, 'kurczaczy' Osem
Przykryj i duś do miękkości kapusty - okolice 20 minut. Odkryj, przemieszaj jeszcze raz, ewentualnie jeszcze dopraw do smaku, i odparuj nadniarowy płyn podgrzewając na dużym ogniu. 
Podawaj z uubionymi dodatkami: ryżem do sushi, makaronem, noodlami, albo ziemniakami purée.

Friday, 19 August 2022

Sałatka z pęczaku...


Powiem szczerze - zdecydowanie nie jest to kolorowa, radosna, świeża, letnia sałatka... Ale... Ale - smakuje świetnie w towarzystwie dań z grilla i, co najważniejsze, pozwala na spożytkowanie (dostarczonego hojnie przez Oddbox - a jakże) mocno nadmiarowego bakłażana.  

Generalna inspiracja ze strony Gotuj z rodziną.

Składniki:
(na jakieś 4 porcje)

1/2 szklanki pęczaku
1 średni bakłażan
7-10 suszonych pomidorów w zalewie z oleju
suszona natka pietruszki
olej do smażenia
olej z pomidorów
sól i biały pieprz

  • Ugotuj pęczak na sypko - zalej sporą ilością wody i gotuj do czasu, aż kasza będzie miękka; okolice 20 minut. Odcedź dokładnie na sicie i zostaw do ostudzenia.
  • W międzyczasie pokrój bakłażana na kawałki wielkości jednego kęsa. Wsyp na rozgrzaną na średnim ogniu patelnię i pokrop oliwą. Zostaw do czasu, aż bakłażan będzie bardzo miękki, skarmelizowany i brązowawy, kropiąc od czasu do czasu dodatkową oliwą. 
  • Pokrój suszone pomidory na paski.
  • Wymieszaj pęczak z usmażonym bakłażanem, pomidorami, łyżeczką natki pietruszki. Dopraw do smaku solą, białym pieprzem i 1-2 łyżkami oleju z zalewy z pomidorów. 
  • Zostaw na pół godziny do przegryzienia w lodówce. Bardzo przydatny dodatek do mięsa z grilla, ale pyszna sama, jako niewielki posiłek.

Thursday, 11 August 2022

Chilli z indyka, z fasolką czarne oczko...


Składniki:
(na 4 porcje)
  • 1 łyżka oleju;
  • 1 cebula, obrana i posiekana;
  • 1 marchewka, oczyszczona i starta na tarce o największych oczkach;
  • 250g mielonego mięsa z indyka;
  • szczypta płatków chilli - mniejsza, lub większa, zależnie od preferencji smakowych;
  • 400g puszka siekanych pomidorów + odrobina wody (około pół puszki, tyle, by wypłukać resztki);
  • 2 400g puszki fasolki czarne oczko, odcedzonej i opłukanej;
  • sól, biały pieprz i mała szczypta cukru

dodatkowo: ugotowany na sypko ryż do podania, ewentualnie starty żółty ser


W sporym garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i smaż, aż lekko zmięknie. Dodaj marchewkę, przemieszaj i przesmaż.

Dorzuć mięso. Dobrze wymieszaj i rozbij grudki. Smaż, aż mięso będzie brązowawe i bez śladów surowizny. Wsyp chilli. 

Wlej pomidory i wodę. Dopraw do smaku - odrobinka cukru pomoże zneutralizować często bardzo kwaśne puszkowane pomidory. 
Wymieszaj, zagotuj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 30-40 minut.

Wsyp fasolkę i gotuj kilka minut - do zagrzania całości. Podawaj z ryżem, kleksem kwaśnej śmietany, albo dobrym chlebem i startym żółtym serem. 


Przechowywanie: ostudzone chilli można przechowywać przez kilka dni w lodówce, w szczelnym pojemniku, albo zamrozić na później - przed jedzeniem rozmrozić i podgrzać, aż całość będzie bardzo gorąca.   

Thursday, 4 August 2022

Słowo o lodach #6...

 'Penny licks' ('lody za grosika') nie były tak radosne, jak brzmi ich nazwa.

W XIX wieku włoscy imigranci, którzy często zmuszeni byli do życia i pracy w okropnych warunkach, sprzedawali na ulicach bardzo tanie lody. 'Penny lick' to była mała gałka lodów serwowana w szklanej miseczce, którą trzeba było wylizać i oddać sprzedawcy, który wycierał ją szybko i serwował kolejnego klienta. Naukowcy, którzy sprawdzili próbki wody używanej do mycia tych pojemników po lodach opisali ją, jako 'śmierdzącą, gęsty, śluzowaty płyn, pełen bakterii' i znaleźli w niej ludzkie i zwierzęce włosy, słomę spod zwierząt, pchły i inne insekty...
(
źródło)