Przepis ze strony Little Sunny Kitchen.
Składniki:
(na jakieś 6 porcji - zależnie od apetytu i dodatków)
1/4 szklanki majonezu
1 łyżka miodu
1 łyżka wody
1 łyżeczka soku z cytryny (lub więcej, do smaku)
1/4 łyżeczki soli (lub więcej, do smaku)
4 szklanki marchewki startej na tarce o dużych oczkach
1 szklanka rodzynek lub sułtanek
- W sporej misce wymieszaj i roztrzep widelcem majonez, wodę, miód, sok z cytryny i sól.
- Wsyp do sosu marchewkę i sułtanki. Dobrze wymieszaj. Zostaw w lodówce na 30 minut.
Notatki:
- majonez można zamienić na kwaśną śmietanę;
- surówkę można spokojnie zrobić na 24 godziny przed jedzeniem; teoretycznie powinna ona wytrzymać nawet 2 dni, ale po tym czasie może być trochę wodnista - sól i cukier wyciągną wodę z marchewki;
- można dodać posiekane drobno jabłko albo ananasa;
- dla odrobiny chrupkości: orzechy, pestki słonecznika, albo dyni;
- rodzynki/sułtanki można zamienić na żurawinę.
No comments:
Post a Comment