Tuesday 27 September 2022

Szybki, kremowy deser/ciasto, z herbatnikami i ananasem...


Przepis wzorowany na znalezionym na blogu Kuchenne wzloty i upadki.

Składniki:
(blaszka okolice 25/20cm)

  • maślane herbatniki na dwie warstwy wielkości wybranej foremki - zależnie od wielkości, u mnie: 20 sztuk;
  • 300ml śmietanki 36%, takiej do ubijania;
  • 250g opakowanie mascarpone - jest łatwiejszy do ubijania doprowadzony do temperatury pokojowej;
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego;
  • 2-3 czubate łyżki cukru pudru, do smaku;
  • duża puszka ananasa w kawałkach lub krążkach (425g, 260g po odcedzeniu);
  • cukier puder do posypania po wierzchu;

dodatkowo: kawałek papieru do pieczenia do wyłożenia foremki


Przygotuj wybraną blaszkę - wyłóż papierem do pieczenia, tak by część wystawała poza brzegi.
Wyłóż warstwą herbatników.
Dokładnie odcedź ananasa, a następnie pokrój drobniutko. 
Wyłóż mascarpone do sporej miski i rozbij/lekko zmiksuj mikserem. 
Wlej śmietankę i wanilię, wsyp cukier i zmiksuj do czas, aż masa będzie trzymała kształt.
Wmieszaj ananasa. Wyłóż masę do foremki, delikatnie wyrównaj, przykryj kolejną warstwą herbatników i oprósz cukrem pudrem.
Zostaw w lodówce do stężenia.

No comments:

Post a Comment