Przepis ze strony Erren's Kitchen.
Składniki:
(na 8 udek)
- 8 udek z kurczaka (z kością i skórą) - tylko tych górnych części bez pałek;
do natarcia
- 2 łyżki chińskiej przyprawy 'pięć przypraw';
- 1-2 łyżeczki proszkowanego czosnku
- 1-2 łyżeczki prozkowanej papryki
na sos
- 5 łyżek sosu sweet chilli
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku, drobniutko posiekane, albo przeciśnięte przez praskę
- imbir - kwałek wielkości kciuka, starty na tarce, albo około 1/2 łyżeczki proszkowanego
Rozgrzej piekarnik do 190stC.
Wyłóż blaszkę do pieczenia folią aluminiową, albo posmaruj olejem.
W misce wymieszaj wszystkie składniki przyprawy do nacierania.
Pokryj równomiernie kawałki kurczaka.
Rozłóż na blaszce i piecz 30 minut.
W osobnej misce wymieszaj składniki sosu.
Wyjmij kurczaka z piekarnika, pokryj sosem i piecz kolejnych 15-20 minut.
My zjedliśmy z ryżem do sushi i duszonymi, mrożonymi chińskimi warzywami z patelni.
No comments:
Post a Comment