...ktora zaproponowal Antony Worrall Thompson w 'S Magazine' (dodatku do 'Sunday Express') z 22 maja 2011r.
I tylko moja uwaga: nie mam pojecia, jakiej wielkosci warzyw uzywal pan Thompson, ale ja staralam sie wybrac w moim lokalnym supermarkecie te najbardziej srednie. I juz po wrzuceniu do garnka pierwszej partii wiedzialam, ze jestem w klopotach... Bo calosc na pewno sie nie zmiesci! Tak, czy siak - zostaly mi warzywa i puszka fasolki, czym sie specjalnie nie zmartwilam, bo jedno i drugie bardzo lubie i wykorzystam! :)
Ach, i opuscilam pistou... Zupa byla przeznaczona dla mnie i dzieci na dwa dni, wiec nie bylo potrzeby dodatkowego jej uatrakcyjniania.
Skladniki:
(spokojnie na 4 porcje)
2 lyzki oliwy
1 duza cebula, posiekana
2 pory, umyte i posiekane
4 nowe ziemniaczki, pokrojone w kostke
2 marchewki, obrane i pokrojone na cienkie plasterki
3 listki laurowe
1 galazka selera, pokrojona na cienkie plasterki
1.3 litra wywaru warzywnego
1 x 400g puszka siekanych pomidorow
2 lyzeczki puree pomidorowego
2 cukinie, pokrojone na grube plastry - u mnie: tylko jedna
85g cienkiej fasolki szparagowej, pokrojonej na 1cm kawalki
55g mrozonego groszku
1 x 400g puszka fasolki cannelini, wyplukana - nie dalam, nie zmiescila sie :)
1 x 400g puszka fasolki flageolet, wyplukana
sól i pieprz
pistou:
4 zabki czosnku
40g startego Parmezanu
14 listków bazylii
W duzym garnku rozgrzej polowe oliwy, dodaj cebule i pory i smaz na srednim ogniu przez okolo 8min. Dodaj ziemniaki, marchewki, listki laurowe, selera, wywar, pomidory i puree, zagotuj, zmniejsz ogien i gotuj przez 20min.
Dodaj cukinie, fasolke szparagowa, groszek i fasolke z puszki, gotuj kolejnych 5min. Dopraw do smaku.
W miedzyczasie w mozdzierzu lub malym malakserze wymieszaj czosnek, Parmezan i bazylie z pozostala oliwa, i ewentualnie odrobina wody. Przed podaniem na kazdy talerz zupy nakladaj kleksa pistou.
No comments:
Post a Comment