Przepis z www.bbcgoodfood.com 'Spiced root vegetable soup'
Skladniki:
(na 4 porcje; nadmiar mozna zamrozic)
- 2 lyzki oliwy
- 2 cebule, drobno posiekane
- 2 slodkie ziemniaki, posiekane
- 2 marchewki, posiekane
- 2 pietruszki, posiekane
- 1 czerwona papryczka chilli, posiekana (u mnie: hojna szczypta mielonego chilli)
- 1 lyzka mielonego kminu
- 75g zielonej soczewicy (podany czas gotowania jest odrobine za krotki dla tej twardej soczewicy, moja byla jeszcze lekko twardawa i po zmiksowaniu pozostaly malutkie kawalki; lepiej jest wiec ja namoczyc przez noc)
- 1.3 litra wywaru warzywnego
- 425ml mleka
do podania:
- 100g greckiego jogurtu
- 1 lyzka posiekanej kolendry
- Rozgrzac oliwe w duzym garnku. Dodac cebule i smazyc 5min, az zmieknie. Wrzucic pozostale warzywa i smazyc kolejnych 5min, dodajac chilli i kmin na ostatnie 2min.
- Dodac soczewice i wywar. Zagotowac, zmniejszyc ogien i gotowac 25min, do czasu, az warzywa i soczewica beda miekkie. Zmiksowac z mlekiem i ewentualnie dolac odrobine wody lub wywaru. Doprawic i podgrzac, az zupa bedzie goraca.
- Rozlac do miseczek i podawac z kleksem jogurtu i odrobina posiekanej kolendry.
No comments:
Post a Comment