Przepis z magazynu 'Olive' (marzec 2011r.): 'Mushroom, thyme and mascarpone pizza'
Skladniki:
(na 2 porcje)
- 300g gotowy mix na pizze lub ciabatte (u mnie: mix na ciabatte 'suszone pomidory i bazylia' - stad ten wesolutki kolor bazy:))
- oliwa
- 250g grzybow - Portobello, lub duzych pieczarek, w plasterkach
- 1/2 zabka czosnku, zgniecionego
- 2 galazki tymianku - tylko obrane listki
- 4 lyzki mascarpone
- rukola, garstka
- Parmezan w wiórkach, do podania
- Zrób ciasto na baze zgodnie z wytycznymi na opakowaniu i zostaw z boku na czas potrzebny do przygotowania wierzchu.
- Rozgrzej lyzke oliwy na nieprzywierajacej patelni. Wrzuc grzyby ze szczypta soli i smaz przez 2min, az zaczna mieknac. Dodaj czosnek i tymianek i smaz kolejnych kilka minut, zwiekszajac ogien, by odparowac caly plyn.
- Rozgrzej piekarnik do 200stC. Rozwalkuj ciasto w miare cienko. Rozsmaruj mascarpone, rozloz grzyby. Piecz 10-15min, do zlotego koloru.
- Posyp rukola i Parmezanem, skrop oliwa i podawaj.
No comments:
Post a Comment