Poszukiwalam co prawda przepisu na jakies szybkie i niewymagajace drozdzowki, ale za to takie, ktore pozwolilyby mi sie pozbyc nadmiaru rabarbaru - tak, tak, znowu sie rozpanoszyl na dnie lodowki! :) I przypomnialo mi sie to ciasto. Slowo-klucz do sukcesu, to oczywiscie: 'błyskawiczne'! :):):):)
Przepis od Izy z bloga www.mniam-mniam.bloog.pl
Skladniki:
Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli na gładką masę. Nastepnie wrzucamy po jednym jajku i dalej ucieramy. Na koniec stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Ciasto wylewamy do okragłej formy wysmarowanej tłuszczem, na wierzch układamy dowolne owoce, lekko je wciskajac. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy 45/180°C (u mnie: okolo 35min). Gdy ciasto troszkę przestygnie posypujemy cukrem pudrem.
No comments:
Post a Comment