Przepis od Joli z bloga www.smakmojegodomu.blox.pl
A moje bardzo minimalne zmiany podaje w nawiasach.
Składniki:
Składniki kruszonki:
Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki (jeżeli mamy grube łodygi warto je przekroić wzdłuż). Maliny opłukać (w przypadku świeżych). Rabarbar i maliny wymieszać, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną i ponownie wymieszać. Wyłożyć na dno naczynek do zapiekania (u mnie jedno większe - 19cm srednicy i 9cm wysokosci). Przygotować kruszonkę: mąkę, wiórki i cukier wymieszać. Dodać oliwę i ponownie wymieszać. Kruszonkę wyłożyć na owoce. Piec 20 minut w 200 stopniach (pilnować, żeby kruszonka się nie przypaliła).
(U mnie pieczenie trwalo duzo dluzej. Moze to wina piekarnika? Moze naczynia? A moze wielkosci kawalkow rabarbaru? W kazdym razie 20min bylo za malo - przykrylam naczynie folia i wstawilam na kolejnych 20min, a potem, juz bez folii na jeszcze 10min (do zarumienionej kruszonki)).
No comments:
Post a Comment