Wednesday 15 June 2011

Zapiekanka makaronowa z warzywami...

Przynioslam z pracy pudelko smietany. Kwasnej i pysznej. Tzw. 'soured cream'. Przynioslam nie dlatego, ze mam sklonnosci do 'pozyczania', ale dlatego, ze data waznosci juz uplynela i trzeba bylo produkt zlikwidowac. Tylko co zrobic z 1kg smietany???? Kiedy normalny przepis wykorzystuje srednio okolo 150g?...
Na pierwszy ogien poszla zapiekanka makaronowa z warzywami: 'Vegetable and Sour Cream Pasta Bake' z bardzo interesujacej strony www.bestrecipes.com.au Tam tez mozna zajrzec po polecane kombinacje uzytych warzyw - w komentarzach pod wpisem.
Musze tylko lojalnie ostrzec, ze wychodzi bardzo, bardzo sporo. Nie doczytalam i zrobilam z calosci - porcja na okolo 8 osob! :) Na szczescie w pore rozdzielilam gotowa mieszanke na dwa naczynia, jedno zapieklam od razu, a drugie w znakomitej formie przetrwalo (przykryte kawalkiem folii i w lodowce) do nastepnego dnia i zostalo zjedzone przez dzieci na obiad.

Skladniki:
(na okolo 8 porcji)
szklanka = 'cup' = 250ml
  • 500g spiralnego makaronu - u mnie: macaroni
  • 300ml kwasnej smietany tzw. soured cream
  • 250ml smietanki 18%
  • 2 szklanki startego sera
  • 2-3 szklanki pokrojonych w kostke warzyw - u mnie: groszek, zielona cebulka salatkowa, brokuly (pokrojone na malenkie rozyczki, obgotowane przez 1min i dokladnie odcedzone), oraz 100g mlodych lisci szpinaku (polanego tylko na sicie wrzaca woda, bardzo dokladnie odcisnietego i posiekanego) 
  • sól i pieprz
  • swieze ziola, drobniutko posiekane, lub 1/4 lyzeczki suszonej mieszanki - ja nie dalam

  1. Posmarowac odrobina oleju duze naczynie do zapiekania.Ugotowac makaron al-dente i dokladnie odcedzic.
  2. Wlozyc makaron, smietanke, 1 szklanke sera, sól i pieprz do smaku, warzywa i ziola i dobrze wymieszac.
  3. Calosc polac kwasna smietana i posypac pozostala szklanka sera. Przykryc naczynie folia i zapiekac przez 30min w 180stC. Potem zdjac folie i zapiekac kolejnych 10-15min, az ser bedzie lekko brazowy. (Ja zapiekalam od razu bez przykrycia).

No comments:

Post a Comment