Wednesday 22 December 2010

Trufelki miętowe...

Wyszly przepyszne! Robilam je pierwszy, ale na pewno nie po raz ostatni. Nie znalazlam esencji mietowej w moim lokalnym supermarkecie i kupilam olejek mietowy, ktory mial chyba odrobine mniej wyrazny smak - uzylam raczej 1.5 lyzeczki, zamiast przepisanej 1/4... Z proporcji wychodzi 20 sztuk - w dosc hojnym rozmiarze a la 'orzech wloski'. A, i najwyrazniej mozna uzyc tez ciemnej czekolady - dla glebszego, bardziej wyrazistego smaku kakao. 


Przepis z niezawodnej strony www.bbcgoodfood.com 'Mint chocolate truffles'
Skladniki:
  • 100ml smietanki 36% 
  • 200g mlecznej czekolady, polamanej na kawalki 
  • ¼ lyzeczki esencji mietowej 
  • cukier puder, do obtaczania
  1. Wlej smietanke do malego garnka i na srednim ogniu doprowadz do momentu, kiedy prawie sie zagotuje. Zestaw z ognia i wmieszaj czekolade. Mieszaj, az sie rozpusci, potem dodaj miete. Ostudz i wstaw do lodowki na okolo 2-3 godzin, az mieszanka bedzie twarda. 
  2. Nabieraj czekolade na lyzeczke i formuj na dloni na ksztalt kulek, mniej wiecej wielkosci orzecha wloskiego, potem otaczaj w cukrze. Gotowe trufelki powinny wytrzymac 3 dni w lodowce, lub zamrozone - do 1 miesiaca.

No comments:

Post a Comment