Monday, 6 December 2010

Muffinki z żurawinami i biała czekolada...

Przepis na ciasto podstawowe pochodzi ze strony www.muffinrecipes.co.uk  A reszta? Reszta jest sprzataniem... :)


Skladniki (mokre):
-100 ml oleju
-200 ml mleka
-1 jajko
-1 lyzeczka esencji waniliowej + 1-2 lyzki resztkowego sosu zurawinowego (moj - zakupiony na wyprzedazy po Swietach 2009r. ... :))
 Skladniki (suche):
-300 g maki
-150 g cukru
-1 lyzka proszku do pieczenia
-1/2 lyzeczki soli
-70 g suszonej zurawiny 
-100 g czipsow z bialej czekolady 
Rozgrzej piekarnik do 180stC. Wyloz blaszke do pieczenia muffinow papierkami - z przepisu wychodzi 12, a 10, jesli chcemy bardzo wysokie. 
Wloz mokre skladniki do miski i szybko ubij razem. W osobnej duzej misce wymieszaj dokladnie suche skladniki. 
Wlej mokre skladniki do suchych i wymieszaj szybko - ciasto nie musi byc absolutnie gladkie. Uwaga na 'kieszen' z maki, ktora lubi siedziec na dnie miski. 
Napelnij przygotowane papierki ciastem - mniej wiecej w 2/3. Piecz okolo 25-30min. 

No comments:

Post a Comment