Friday 17 December 2010

Muffinki z miodem i bananami...

Kolejny pomysl na muffinki ze strony www.muffinrecipes.co.uk Zmienilam niewiele, bo tylko rodzaj owocow - oryginalnie mialy byc z morelami chyba. Ach, i cos mi sie zdaje, ze autorzy zapomnieli zaznaczyc, ze ilosc ciasta wystarcza raczej na jakies 18 ciastek, niz standardowe 12... Wole muffinki takie bardziej plaskie, a tym razem mialam tyle cista, ze wyszly naprawde pelne i czubate.


Skladniki (mokre):
-2 jajka
-250ml mleka
-125ml oleju
-100g bialego cukru
-100g brazowego cukru
-2 lyzki miodu
Skladniki (suche):
-200g bialej maki
-200g maki razowej (nie mialam, dalam w calosci biala make)
-4 lyzeczki proszku do pieczenia
-1 lyzeczka soli
-250-300g  banana, pokrojonego w mala kostke ( tj. mniej wiecej 2 spore) 

Rozgrzac piekarnik do 190stC. Wylozyc blaszke muffinkowa papierkami.
Przygotowac 2 miski. Do jednej wsypac wszystkie suche skladniki, a na koncu dorzucic banany i dokladnie wymieszac, by owoce byly otoczone maka. W drugiej misce umiescic wszystkie mokre skladniki i dokladnie roztrzepac, az do ropuszczenia cukru.
Wlac mokre skladniki do suchych i szybko wymieszac ciasto. Nie musi byc gladkie. Sekret polega na nie-przemeczaniu ciasta i niezbyt dokladnym i szybkim mieszaniu. Uwaga na kieszen maki, ktora lubi powstac na dnie miski.
Rozlac ciasto do przygotowanych papierkow i piec okolo 25-30min, az beda zloto-brazowe.

No comments:

Post a Comment