Monday, 13 December 2010

Shortbread...

Przepis (zmieniony lekko i z iloscia skladnikow przeliczona na wieksza blaszke)  z magazynu supermarketu Asda, z sekcji 'Perfect presents'. Podobno ciasteczka te mozna robic nawet do 2 tygodni wczesniej, bo swietnie wytrzymuja w lodowce, w zamknietym pojemniku. Nie wiem. Akurat tego nie bylam w stanie sprawdzic... :)


Skladniki:
-175g niesolonego masla, w temp. pokojowej (uzywam margaryny do pieczenia)
-85g cukru, drobnego do wypiekow
-kilka kropli ekstraktu waniliowego
-265g maki
-2 lyzeczki kandyzowanej skorki, bardzo drobniutko pokrojonej 

Rozgrzac piekarnik do 170stC. Wylozyc plaska blaszke o wymiarach okolo 20/30cm kawalkiem papieru do pieczenia. 
Pokroic maslo na male kawalki i wlozyc do miski razem z cukrem i wanilia. Wymieszac drewniana lyzka do uzyskania gladkiej masy. Dorzucic skorke i jeszcze raz wymieszac.
Przesiac do miski make. Palcami dobrze wymieszac wszystkie skladniki, az do uzyskania gladkiego, miekkiego ciasta. Wylozyc na blat i rozwalkowac do wielkosci blaszki. 
Wylozyc na przygotowana blaszke i lekko ponakluwac widelcem. Piec okolo 35-40min. 
Gorace ciastko pokroic nozem na kwadraty lub prostokaty. Zostawic do ostudzenia przez 20min, a potem przelozyc na kratke i dokonczyc studzenie. 


No comments:

Post a Comment