Sunday 19 December 2010

Pieczone pierożki z grzybami...

Nauczona wieloletnim doswiadczeniem przestalam zostawiac gotowanie wigilijne na ostatnia chwile: 'to, to szybko zrobie na samym koncu!'... Zaczelam polegac na swietnym wynalazku, jakim jest zamrazarka. Bo ta nieszczesna 'ostatnia chwila' nadchodzi nieublaganie, a ja z gotowaniem w lesie! Wszyscy odswiezeni, wesolutcy i w swietnych nastrojach siadaja za stolem, a ja spocona, wsciekla i naduzywajaca wyrazen bynajmniej nie swiatecznych, walcze z kuchenka...
W tym roku w zamrazarce juz zamieszkala kapusta z grzybami, oraz barszczyk czerwony. Niedlugo beda mialy slodkie sasiedztwo z ciasta kruchego z mincemeat i pierozkow z makiem.  Dzis dolaczyly do towarzystwa pierozki z grzybami. Wykorzystalam przepis na ciasto uzyty w listopadowej pierogarni do samsy z dynia. Wtedy wyszlo mi tyle pierozkow, ze nie moglismy ich przejesc i z rozpaczy pylnelam towarzystwo do zamrazarki. Okazalo sie, ze temperatury minusowe im nie szkodza - pierozki wystarczy rozmrozic, rozlozyc na blaszce, przykryc kawalkiem folii aluminiowej, zeby sie za bardzo nie przyrumienily, i odgrzac w goracym piekarniku, o ktory w Wigilie nietrudno.



Skladniki 
(ciasto, na okolo 23 pierozki):
-250g mąki pszennej
-75g masła (ja - margaryna)
-50g śmietany 18%
-1 jajko
-szczypta soli
 Skladniki (farsz):
-1 lyzka oliwy
-4 szalotki, drobniutko posiekane
-1 niewielka cebula, drobniutko posiekana
-20g opakowanie suszonych grzybow, namoczonych przez noc w goracej wodzie, odcedzonych (zachowac plyn!) i drobniutko posiekanych - mialam opakowanie podgrzybkow, swiatecznie sprezentowane przez ciocie :)
-400g swiezych grzybow, posiekanych - uzywam 'chestnut mushrooms' o brazowych kapeluszach, ale pieczarki beda rownie dobre
-sol i pieprz do smaku

Zimne masło pokroić na kawałki, wrzucić do miski z mąką oraz solą i rozdrobnić w palcach do uzyskania kruszonki. Jajka roztrzepać ze śmietaną, wlać do mąki i wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli jest za mokre, dodać mąki, jeśli za twarde - śmietany (moje bylo w sam raz i idealne!). Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut lub dłużej.
Na duzej patelni rozgrzac oliwe. Wrzucic cebule i szalotki i smazyc 2-3min. Dorzucic suszone grzyby i dobrze wymieszac. Smazyc kolejna minute lub dwie - jesli zaczynaja za bardzo przywierac do patelni, dolac 2-3 lyzki wody z moczenia. Wrzucic swieze grzyby. Dusic na srednim ogniu, az cala woda wyparuje tj. okolo 30min. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Ostudzic.
Ciasto wyjąć z lodówki. Uformować w wałek o średnicy 3cm i pokroić na równe kopytka o dlugosci okolo 3cm. Z każdego ponownie uformować kulkę i rozwałkować na cienki placuszek (8cm srednicy). Na środku rozłożyć trochę nadzienia, sklejac pierozek.
 Piec w piekarniku nagrzanym do 190stC przez okolo 20-25min, az pierozki beda rumiane.
Ewentualnie: ostudzic i zamrazac rozlozone pojedyncza warstwa na tacy, a potem przekladac do odpowiedniego pojemnika.

No comments:

Post a Comment