Monday 26 November 2012

Torta alla Gianduia Nigelli - tort na 6 urodziny Khodor'a. Z orzechami i Nutellą...

Przepis na to ciasto zobaczylam juz dawno temu u Joli. Jeszcze zanim kupilam ksiazke Nigelli
I spodobalo mi sie bardzo! Bo jest efektowne. Bo jest proste w wykonaniu. Bo jest szybkie. Bo jest na tyle duze, ze wystarcza go na ewentualne dokladki, ale na tyle male, ze dla nas zjadliwe i nie zostajemy z dojadaniem przez tydzien...
W sam raz na urodziny dla 6-latka, ktory zaplanowal sobie tyle innych rzeczy, ze zabraklo czasu na pol dnia pieczenia....
:):):))))))))))))))))

Skladniki:
(na tortownice 23cm)
ciasto
  • 6 duzych jajek, rozdzielonych
  • szczypta soli
  • 125g niesolonego masla
  • 400g Nutelli (tj. 1 duzy sloiczek)
  • 1 lyzka likieru Frangelico, rumu lub wody
  • 100g zmielonych orzechow laskowych
  • 100g ciemnej czekolady, stopionej
na wierzch
  • 100g orzechow laskowych
  • 125ml smietanki 36%
  • 1 lyzka likieru Frangelico, rumu lub wody
  • 125g ciemnej czekolady
  1. Rozgrzać piekarnik do 180stC (160stC z termoobiegiem). Wylozyc tortownice 23cm pergaminem do pieczenia.
  2. W dużej misce ubić na sztywno 6 białek ze szczyptą soli. W osobnym naczyniu ubić masło z nutellą, potem dodać do masy Frangelico (lub rum lub wodę), żółtka i zmielone orzechy, całość zmiksować. Wmieszać ostudzoną czekoladę.
  3. Na końcu dodać spory kleks ubitych na sztywno białek, wymieszać. Dodać reszte bialek, po okolo 1/3 na raz, i wymieszac bardzo delikatnie z masa czekoladowa. Ciasto wlać do tortownicy i  piec około 40 minut. Zostawic do do ostudzenia. Wyjac z foremki.
  4. Orzechy podpiec na patelni, często mieszając, by się nie przypaliły. Ochłodzić przed wrzuceniem na polewę (koniecznie!).
  5. W garnuszku podgrzać lekko kremówkę z Frangelico i czekoladą, mieszając. Jak tylko czekolada się roztopi, natychmiast ściągnąć z palnika i dalej mieszać, do otrzymania gładkiej polewy. Na ostudzone ciasto wylać polewę, przyozdobić orzechami.

No comments:

Post a Comment