Skladniki:
(na 3-4 porcje)
- 2 lyzki oliwy
- 1 posiakana szalotka - u mnie: niewielka cebulka
- 3-4 cukinie, przepolowione i pokrojone na cienkie plasterki
- 3 zabki czosnku, drobniutko posiekane
- 300g makaronu
- maly peczek bazylii, posiekanej
- starta skorka z 1 cytryny
- 50g startego Parmezanu + wiecej do podania (opcjonalnie)
- 50g orzeszkow piniowych, tostowanych na suchej patelni
- 250g opakowanie sera ricotta*
- Na duzej patelni rozgrzej oliwe. Smaz cebulke i cukinie przez 8min, az do miekkosci. Kiedy zaczna nabierac koloru dorzuc czosnek i zostaw na kolejne 2min.
- Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedz, zostawiajac okolo 1/2 szklanki wody z gotowania. Dorzuc makaron do cukinii, razem z bazylia, skorka z cytryny, Parmezanem i orzeszkami piniowymi. Dopraw do smaku, dodaj kawalki sera i bardzo delikatnie wymieszaj. Podawaj posypane dodatkowym Parmezanem.
* Wyglada na to, ze w praniu lepiej sprawdzilby sie twardszy, bardziej zwarty ser ricotta, ktory widuje np. w tureckich supermarketach, bo przy miekkim serku, takim pakowanym w plastikowe pojemniki, bardzo trudno jest trzymac sie zalecenia 'zostaw ser w kawalkach'...
No comments:
Post a Comment