Thursday 22 November 2012

Pancakes z jabłkami i żurawinami...


Przepis pochodzi ze strony BBC Good Food.
Odpuscilam sobie niestety przyjemnosc pojadania masla cynamonowego, bo spieszylam sie do pracy i chcialam lunch dla siebie i dzieci zalatwic, jak najpredzej i miec z glowy, a przepis na nie podaje pro forma. Podejrzewam, ze dobrze zadzialalby sam cynamon dodany do ciasta.
Przy smazeniu placuszkow trzeba zostawiac sporo miejsca, bo bardzo mocno sie rozrastaja - zasluga sporej ilosci srodkow spulchniajacych, co niestety delikatnie wplywa tez i na smak: soda jest lekko wyczuwalna, ale daje sie maskowac slodycza syropu.
Kilka resztkowych pancakes zjadlam z przyjemnoscia na sniadanie nastepnego dnia - smakuja wciaz swietnie i daja sie latwo odgrzewac: bardzo delikatnie i na malutkim ogniu, na nieprzywierajacej patelni, posmarowanej drobina oleju.
Skladniki:
(na okolo 16-20sztuk)
  • 300g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
  • 1 lyzeczka sody
  • 2 srednie jajka
  • 250g maslanki
  • 4 lyzki mleka
  • 85g stopionego masla
  • 2 niewielkie jablka, obrane, oczyszczone i starte na tarce
  • 50g suszonej zurawiny
  • olej do smazenia
  • syrop klonowy/golden syrup do polania przed jedzeniem
maslo cynamonowe
  • 85g miekkiego, solonego masla
  • 1 lyzeczka cynamonu
  • 2 lyzeczki drobnego cukru do wypiekow
  1. Maslo cynamonowe: wymieszaj w miseczce wszystkie skladniki; zawin w folie kuchenna i uformuj walek; zostaw w lodowce do schlodzenia. Maslo mozna zrobic do 3 dni naprzod.
  2. W sporej misce wymieszaj make, soede i szczypte soli. Zrob wglebienie na srodku i stopniowo wmieszaj trzepaczka jajka, a nastepnie maslanke, mleko i stopione maslo. Do gladkiego ciasta wmieszaj zurawine i starte jablka.  
  3. Na nieprzywierajacej patelni rogrzej odrobine oleju. Nakladaj niewielkie porcje ciasta i smaz okolo 2-3min, az na powierzchni zaczna pojawiac sie pecherzyki, odwracaja i smaz kolejnych kilka minut, az do zlotego koloru.
  4. Podawaj cieple polane syropem i z kawalkiem masla cynamonowego na wierzchu.

No comments:

Post a Comment