Odpuscilam sobie niestety przyjemnosc pojadania masla cynamonowego, bo spieszylam sie do pracy i chcialam lunch dla siebie i dzieci zalatwic, jak najpredzej i miec z glowy, a przepis na nie podaje pro forma. Podejrzewam, ze dobrze zadzialalby sam cynamon dodany do ciasta.
Przy smazeniu placuszkow trzeba zostawiac sporo miejsca, bo bardzo mocno sie rozrastaja - zasluga sporej ilosci srodkow spulchniajacych, co niestety delikatnie wplywa tez i na smak: soda jest lekko wyczuwalna, ale daje sie maskowac slodycza syropu.
Kilka resztkowych pancakes zjadlam z przyjemnoscia na sniadanie nastepnego dnia - smakuja wciaz swietnie i daja sie latwo odgrzewac: bardzo delikatnie i na malutkim ogniu, na nieprzywierajacej patelni, posmarowanej drobina oleju.
Skladniki:
(na okolo 16-20sztuk)
- 300g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
- 1 lyzeczka sody
- 2 srednie jajka
- 250g maslanki
- 4 lyzki mleka
- 85g stopionego masla
- 2 niewielkie jablka, obrane, oczyszczone i starte na tarce
- 50g suszonej zurawiny
- olej do smazenia
- syrop klonowy/golden syrup do polania przed jedzeniem
maslo cynamonowe
- 85g miekkiego, solonego masla
- 1 lyzeczka cynamonu
- 2 lyzeczki drobnego cukru do wypiekow
- Maslo cynamonowe: wymieszaj w miseczce wszystkie skladniki; zawin w folie kuchenna i uformuj walek; zostaw w lodowce do schlodzenia. Maslo mozna zrobic do 3 dni naprzod.
- W sporej misce wymieszaj make, soede i szczypte soli. Zrob wglebienie na srodku i stopniowo wmieszaj trzepaczka jajka, a nastepnie maslanke, mleko i stopione maslo. Do gladkiego ciasta wmieszaj zurawine i starte jablka.
- Na nieprzywierajacej patelni rogrzej odrobine oleju. Nakladaj niewielkie porcje ciasta i smaz okolo 2-3min, az na powierzchni zaczna pojawiac sie pecherzyki, odwracaja i smaz kolejnych kilka minut, az do zlotego koloru.
- Podawaj cieple polane syropem i z kawalkiem masla cynamonowego na wierzchu.
No comments:
Post a Comment