Friday 9 November 2012

Tort-serce na 4 urodziny Samiry. Z białą czekoladą, malinami i bitą śmietaną...




Modyfikacja przepisu Lulu Grimes 'All-in-one chocolate cake' dla magazynu 'Olive' z kwietnia 2010r.

Ja koniecznie chcialam wykorzystac nowa silikonowa foremke, dlatego pieklam dwa osobne blaty - porcja ciasta nie moze czekac na upieczenie poprzedniej i na wlozenie do piekarnika.
Mozna ulatwic sobie prace i zrobic ciasto na raz, piekac je potem rownoczesnie w 2 blaszkach o srednicy 18-20cm, ale na tej samej polce piekarnika.

Skladniki:
(na silikonowa foremke-serce o pojemnosci 1.5 litra, albo na 1-2 tortownice 18-20cm)
ciasto
proporcje na 1 blat, a trzeba upiec 2 szuki
  • 90g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising) x 2
  • 90g bardzo miekkiego, niesolonego masla x 2
  • 90g zlotego, drobnego cukru do wypiekow x 2
  • 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia x 2
  • 1 1/2 jajka x 2 (wystarczy rozbic jajko na maly, plaski talerzyk i 'rozkroic' ostrym nozem na 2 polowy)
  • 1 lyzka mleka x 2
  • 25g bialej czekolady, albo bialo-czekoladowych czipsow x2
krem
  • 300ml smietanki 36%
  • 1 czubata lyzka cukru pudru
  • 1-2 lyzki dzemu malinowego lub truskawkowego, do posmarowania blatu przed przelozeniem kremem (opcjonalnie)
  • 150g opakowanie malin
wierzch
  • 50g bialej czekolady
  • 100g serka mascarpone

  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC (160stC z termoobiegiem). Przygotowana foremke/foremki posmaruj odrobina masla i wyloz baze kawalkiem pergaminu do pieczenia.
  2. Wsyp do sporej miski make, proszek do pieczenia, cukier, maslo i jajka. Miksuj do uzyskania lekkiej i kremowej mieszanki. W razie potrzeby, jesli ciasto wydaje sie za geste, dodaj lyzke mleka (moje zdecydowanie bylo). Wmieszaj czekolade. Gotowe ciasto wylej do przygotowanej foremki i piecz przez okolo 20-25min (moje bylo gotowe juz po 18-20min). Zostaw do ostudzenia w foremce na okolo 10min, a nastepnie wyjmij i zostaw do calkowitego ostudzenia na kratce.
  3. Ubij smietanke z cukrem pudrem - nie za dlugo! Powinna tylko ladnie trzymac ksztalt. Wmieszaj delikatnie maliny. Uzyj gotowej masy do przelozenia blatow.
  4. Stop biala czekolade w szklanej miseczce umiejscowionej nad goraca woda. Ostudz i wmieszaj serek - ubij trzepaczka balonowa, az do uzyskania gladkiej masy. (Ja zostawiam czekolade lekko ciepla, co bardzo pomaga.) Posmaruj wierzch ciasta, a jesli umiesz i masz zdolnosci mozesz sobie pozwolic na wykonanie artystycznych 'zaciekow'. ;) 

Ciasto robilam dzien wczesniej (blaty + krem) i znakomicie wytrzymalo w lodowce przez noc. W dniu urodzin wystarczylo tylko pomaziac je polewa. Mozna oczywiscie udekorowac dowolnie. 

No comments:

Post a Comment