Coś pysznie rozgrzewającego na jesienne wieczory... I do tego z prawdziwie sezonowych składników...
Składniki:
(na 2-3 porcje)
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 1 cebula, obrana i posiekana
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- około 400g dyni (u mnie butternut), obranej, oczyszczonej i pokrojonej na małe kawałki
- 50g czerwonej soczewicy
- szczypta suszonego tymianku
- 500ml gorącego wywaru warzywnego, lub wody
- sól, do smaku
- 2-3 łyżki dobrego, gęstego jogurtu naturalnego
- W sporym garnku rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż do miękkości.
- Wmieszaj czosnek, dynię, soczewicę i tymianek, wlej wywar lub wode.
- Dopraw do smaku i gotuj pod przykryciem, az soczewica i dynia będą miękkie - około 20-25 minut.
- Zmiksuj blenderem, wmieszaj jogurt i zmiksuj jeszcze raz. Podawaj w kubeczkach, z kawałkie dobrego chleba i ewentualnie posypane lekko tostowanymi pestkami dyni.
No comments:
Post a Comment