Bardzo jesienny, dyniowy smak... I zapach... Bo piekące się scones spowodowały ślinotok i burczenie żołądka chyba w całej okolicy...
Składniki:
(na 8 sztuk)
szklanka = cup = 250ml
ciasto
- 2 szklanki mąki + garść do podsypywania
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki cukru
- 3 łyżki cukru brazowego
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 90g masła
- 1/2 szklanki pureé dyniowego
- 1 duże jajko
- 2 łyżki śmietanki
- 2 łyżki mleka
gazura
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 łyżeczki mleka
glazura z przyprawami
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta imbiru
- 2 łyżeczki mleka
- Rozgrzej piekarnik do 200stC. Przygotuj blaszkę z papierem do pieczenia.
- W sporej misce wymieszaj mąkę, sól, proszek do pieczenia, oba cukry, cynamon, imbir i gałkę. Dodaj zimne masło i rozetrzyj palcami, aż całość będzie przypominała bułkę tartą.
- W małej miseczce roztrzep widelcem pureé dyniowe, z jajkiem, śmietanką i mlekiem. Wlej do suchych składników i szybko zamieszaj widelcem na gładkie ciasto i uformuj kulę (tu przyda sie dodatkowa maka).
- Oprósz blat kuchenny garścia maki. Wyjmij ciasto z miski i szybko zagnieć składajac dosłownie 2-3 razy, uformuj kulę. Delikatnie rozgnieć ciasto, tak by powstalo koło o grubości około 1,5-2cm. Przekrój tak:
- Przełóż na przygotowana blaszkę i piecz około 12-15min, aż scones będa ładnie wyrośnięte i rumiane. Zostaw do ostudzenia.
- Glazura: w miseczce wymieszaj cukier i mleko, na gładka, gęsta mase; pędzelkiem cukierniczym, albo delikatnie łyżka, nakładaj glazurę na ostudzone scones; zostaw na 15min do zaschnięcia.
- Glazura z przyprawami: jak powyżej; przy dekorowaniu użyj łyżki, tak aby spadajaca masa utworzyła zyg-zaki na białej glazurze.
No comments:
Post a Comment