Tuesday 27 October 2015

Scones dyniowe...


Bardzo jesienny, dyniowy smak... I zapach... Bo piekące się scones spowodowały ślinotok i burczenie żołądka chyba w całej okolicy...
Przepis z bloga Portuguese Girl Cooking.
Składniki:
(na 8 sztuk)
szklanka = cup = 250ml
ciasto
  • 2 szklanki mąki + garść do podsypywania
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki cukru brazowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 90g masła
  • 1/2 szklanki pureé dyniowego
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki śmietanki
  • 2 łyżki mleka
gazura 
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżeczki mleka
glazura z przyprawami
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta imbiru
  • 2 łyżeczki mleka
  1. Rozgrzej piekarnik do 200stC. Przygotuj blaszkę z papierem do pieczenia.
  2. W sporej misce wymieszaj mąkę, sól, proszek do pieczenia, oba cukry, cynamon, imbir i gałkę. Dodaj zimne masło i rozetrzyj palcami, aż całość będzie przypominała bułkę tartą. 
  3. W małej miseczce roztrzep widelcem pureé dyniowe, z jajkiem, śmietanką i mlekiem. Wlej do suchych składników i szybko zamieszaj widelcem na gładkie ciasto i uformuj kulę (tu przyda sie dodatkowa maka).
  4. Oprósz blat kuchenny garścia maki. Wyjmij ciasto z miski i szybko zagnieć składajac dosłownie 2-3 razy, uformuj kulę. Delikatnie rozgnieć ciasto, tak by powstalo koło o grubości około 1,5-2cm. Przekrój tak: 
  5. Przełóż na przygotowana blaszkę i piecz około 12-15min, aż scones będa ładnie wyrośnięte i rumiane. Zostaw do ostudzenia.
  6. Glazura: w miseczce wymieszaj cukier i mleko, na gładka, gęsta mase; pędzelkiem cukierniczym, albo delikatnie łyżka, nakładaj glazurę na ostudzone scones; zostaw na 15min do zaschnięcia.
  7. Glazura z przyprawami: jak powyżej; przy dekorowaniu użyj łyżki, tak aby spadajaca masa utworzyła zyg-zaki na białej glazurze.   

No comments:

Post a Comment