Składniki:
(na 2-3 porcje)
szklanka = 250ml
- 250g makaronu fusillini (drobne świderki)
- szklanka dobrego sosu pomidorowego*
- szklanka siekanego, mrożonego szpinaku
- 1/2 małego opakowania serka kremowego w typie Philadelphia (maja one niestety od niedawna tylko gramów 180...)
- sól i pieprz, do smaku
- Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź.
- W międzyczasie: podgrzej sos w garnuszku - nie powinien się gotować! Dodaj rozmrożony szpinak (+ ewentualny płyn zebrany na dnie naczynia; jeśli listki wydaja się zbyt duże można je dodatkowo posiekać) i serek kremowy. Dokładnie wymieszaj, aż do połaczenia składników.
- Odcedzony makaron wrzuć z powrotem do garnka, wlej gotowy sos i dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu.
* Ja zwykle mam gotowy swój; wystarczy: rozgrzać w garnku 2-3 łyżki oliwy, dodać 3-4 posiekane zabki czosnku i wlać puszkowane pomidory (400g), oraz odrobinę wody (tylko tyle by wypłukać puszkę); doprawic do smaku sola, pieprzem i szczypta cukru, a następnie gotować przez 30-40min. Zmiksować - można, nie trzeba. Znakomicie znosi mrożenie.
No comments:
Post a Comment