W sam raz na jesienne podwieczorki... Delikatne... Puszyste... Pachnace przepięknie dodanymi przyprawami...
Składniki:
(zależy od wielkości patelni, ale okolice 20-30 sztuk)
- 2 - 2 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki puree z dyni
- 1 1/2 szklanki maki
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
Mleko (2 szklanki) wymieszaj z jajkami, olejem oraz puree z dyni. Następnie dodaj przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę oraz imbir.
Ciasto powinno być dość rzadkie - w razie potrzeby można dolać dodatkowe 1/2 szklanki mleka. Patelnię posmaruj lekko olejem i smaż cienkie naleśniki z obu stron.
No comments:
Post a Comment