Składniki:
(na 4 porcje)
- 250g serka mascarpone
- 2 żółtka
- 6 lekko czubatych łyżek drobnego cukru
- 2 łyżki granulowanej kawy rozpuszczalnej
- kropla olejku kokosowego
- 3 łyżki dobrego, gęstego mleka kokosowego
- 12 biszkoptów savoiardi, połamanych na połówki
- odrobina wiórków kokosowych, do posypania po wierzchu, opcjonalnie
- Przygotuj 4 pucharki. Do miseczki wsyp kawę i 2 łyżki cukru. Zalej 1/4 szklanki wrzacej wody i dobrze wymieszaj. Dopełnij zimna woda do objętości około 350ml i dodaj olejek kokosowy.
- W sporej misce ubij mikserem żółtka z 4 łyżkami cukru. Ma powstać kremowa, gęsta i puszysta masa.
- Miksujac dodawaj po łyżce serka i mleka kokosowego do masy żółtkowej. Zamaczaj połówki biszkoptów w kawie i ukladaj po 3 na dnie przygotowanych pucharków. Kładź warstwę kremowej masy - około 2 łyżek, następnie powtarzaj warstwę biszkoptów i masy kremowej. Zakończ każdy puecharek odrobina wiórków kokosowych.
No comments:
Post a Comment