Wednesday, 22 April 2015

Naleśnik z piekarnika. Cytrynowy...


Malo pracy, a efekt znakomity! Idealne rozwiazanie dla osob, ktore nalesniki lubia, ale nie maja cierpliwosci, czasu, albo ochoty na stanie przy goracej kuchence kuchence... Wystarczy rozgrzac piekarnik, wymieszac wszystkie skladniki, wylac na blaszke i czekac niecierpliwie z widelcem w gotowosci! Albo zajac sie w miedzyczasie czyms bardziej kreatywnym... :)
Przepis znalazlam na stronie Nestle, kiedy poszukiwalam pomyslu na zuzycie zalegajacych puszek mleka odparowanego (evaporated milk).

Skladniki:
(blaszka 20/30cm okazala sie idealna; wychodzi okolice 2-3 hojnych porcji)
szklanka = 'cup' = 250ml
  • 1/2 szklanki maki
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 1/4 lyzeczki soli
  • 340g puszka (lub 2 male, 170g) mleka odparowanego
  • 1 1/2 lyzki startej drobniutko skorki cytrynowej
  • 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
  1. Rozgrzej piekarnik do 200stC.
  2. Przygotuj nieprzywierajace (albo z kawalkiem pergaminu do pieczenia), zaroodporne naczynie/blaszke, 20/30cm lub podobna.
  3. W sporej misce wymieszaj make, cukier i sól. W osobnej misce/dzbanku wymieszaj mleko odparowane, jajka, wanilie i skórke cytrynowa. Wlej mieszanke mokrych skladnikow do suchych, dobrze wymieszaj, az powstanie gladkie ciasto. Wylej do przygotowanego naczynia.
  4. Piecz 25-30min, sprawdzajac od czasu do czasu, az nalesnik bedzie zlotawy, ladnie wyrosniety i puchaty. Mozna sprawdzic patyczkiem: wetkniety w srodek powinien byc wilgotny, ale nie oblepiony surowym ciastem.
  5. Podziel na porcje i podawaj od razu. W tej kwestii wszystkie chwyty dozwolone! ;)

No comments:

Post a Comment