Mialam zamrozone bialka... Od dawna... I pomysly, co tez z nimi zrobic, pojawiajace sie i znikajace bardzo regularnie! :) Az wreszcie doszlam do wniosku, ze jesli juz bede bardzo, ale to bardzo zdesperowana, i bede chciala zrobic na przyklad tort hiszpanski z 8 bialek, teraz, zaraz i natychniast, to... kupie opakowanie bialek w sklepie za rogiem!
:)
Skladniki:
(na 2 blaszki-keksowki, kazda o pojemnosci 1 litra)
- 5 białek
- 180ml mleka
- 200g cukru
- 170g masła
- 320g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- garść rodzynek
- 2 łyżki likieru kawowego typu Tia-Maria + łyżka gorącej wody
- Rodzynki zalać wodą z 2 łyżkami likieru. Odstawić na 30-40 minut.
- Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek i mleka. Utrzeć masło z cukrem. Dodawać do maślanej masy na przemian mleczną pianę i mąkę. Cały czas miksować.
- Rodzynki osączyć, dodać do ciasta i wymieszać. Wlać masę do foremek i piec 50 minut w 180 stopniach.
No comments:
Post a Comment