Thursday, 9 April 2015

Mleczny keks na białkach...

Mialam zamrozone bialka... Od dawna... I pomysly, co tez z nimi zrobic, pojawiajace sie i znikajace bardzo regularnie! :) Az wreszcie doszlam do wniosku, ze jesli juz bede bardzo, ale to bardzo zdesperowana, i bede chciala zrobic na przyklad tort hiszpanski z 8 bialek, teraz, zaraz i natychniast, to... kupie opakowanie bialek w sklepie za rogiem!  
:)
Przepis z bloga Dolci Sweets Bonbon.

Skladniki:
(na 2 blaszki-keksowki, kazda o pojemnosci 1 litra)
  • 5 białek
  • 180ml mleka
  • 200g cukru
  • 170g masła
  • 320g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki likieru kawowego typu Tia-Maria + łyżka gorącej wody
  1. Rodzynki zalać wodą z 2 łyżkami likieru. Odstawić na 30-40 minut.
  2. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek i mleka. Utrzeć masło z cukrem. Dodawać do maślanej masy na przemian mleczną pianę i mąkę. Cały czas miksować.
  3. Rodzynki osączyć, dodać do ciasta i wymieszać. Wlać masę do foremek i piec 50 minut w 180 stopniach.

No comments:

Post a Comment