Skladniki:
(na 3-4 porcje)
- po 1 lyzce oleju i oliwy
- niewielki por, tylko biala i jasno-zielona czesc, pokrojony na plasterki
- 2 czerwone papryki, oczyszczone i pokrojone na niewielkie kawalki
- 10 pieczarek, pokrojonych na plasterki
- 1 piers z kurczaka (pojedyncza), pokrojona na male kawalki
- dodatkowa lyzka oleju
- lyzka, lub wiecej, do smaku ostrego sosu chilli
- sól i pieprz, do smaku
- 300g makaronu farfalline, male kokardki
- Kawalki kurczaka zamarynuj w mieszance oleju i sosu chilli. Zostaw w lodowce na 2-3 godziny. Nastepnie usmaz na nieprzywierajacej patelni.
- Na sporej patelni rozgrzej oliwe i olej. Dodaj pokrojonego pora i smaz przez 3-4min, nastepnie dodaj papryke i pieczarki. Smaz, az warzywa beda miekkie, czesto mieszajac. Dopraw do smaku.
- W miedzyczasie ugotuj makaron, wedlug przepisu na opakowaniu. Polacz z warzywami i kurczakiem, delikatnie mieszajac. Ewentualnie dopraw odrobina soli. Podawaj od razu, chociaz warzywa mozna przygotowac wczesniej i odgrzac, kiedy kurczak i makaron beda gotowe.
Do warzyw, przed wymieszaniem z makaronem, mozna dodac 2-3 lyzki (lub wiecej, do smaku) smietanki, lub kremowego serka. Calosc podgrzac i dokladnie wymieszac.
Przed samym podaniem mozna, ale nie trzeba, posypac odrobina drobno startego Parmezanu.
No comments:
Post a Comment