Saturday, 18 April 2015

Farfalline z pieczarkami, porem i kurczakiem...


Skladniki:
(na 3-4 porcje)
  • po 1 lyzce oleju i oliwy
  • niewielki por, tylko biala i jasno-zielona czesc, pokrojony na plasterki
  • 2 czerwone papryki, oczyszczone i pokrojone na niewielkie kawalki
  • 10 pieczarek, pokrojonych na plasterki
  • 1 piers z kurczaka (pojedyncza), pokrojona na male kawalki
  • dodatkowa lyzka oleju
  • lyzka, lub wiecej, do smaku ostrego sosu chilli
  • sól i pieprz, do smaku
  • 300g makaronu farfalline, male kokardki
  1. Kawalki kurczaka zamarynuj w mieszance oleju i sosu chilli. Zostaw w lodowce na 2-3 godziny. Nastepnie usmaz na nieprzywierajacej patelni. 
  2. Na sporej patelni rozgrzej oliwe i olej. Dodaj pokrojonego pora i smaz przez 3-4min, nastepnie dodaj papryke i pieczarki. Smaz, az warzywa beda miekkie, czesto mieszajac. Dopraw do smaku.
  3. W miedzyczasie ugotuj makaron, wedlug przepisu na opakowaniu. Polacz z warzywami i kurczakiem, delikatnie mieszajac. Ewentualnie dopraw odrobina soli.  Podawaj od razu, chociaz warzywa mozna przygotowac wczesniej i odgrzac, kiedy kurczak i makaron beda gotowe. 
Do warzyw, przed wymieszaniem z makaronem, mozna dodac 2-3 lyzki (lub wiecej, do smaku) smietanki, lub kremowego serka. Calosc podgrzac i dokladnie wymieszac.
Przed samym podaniem mozna, ale nie trzeba, posypac odrobina drobno startego Parmezanu.


No comments:

Post a Comment