Saturday 3 August 2013

Wiosenno-letnie, zieleniutkie risotto ze szparagami i groszkiem



Skladniki:
(na 3-4 porcje)
  • 2 lyzki oliwy
  • 2-3 zielone cebulki, posiekane
  • 300g arborio
  • 1 litr wywaru warzywnego, bardzo goracego
  • 300g zielonych szparagow
  • 2/3 szklanki zielonego groszku
  • 50g serka kremowego Philadelphia
  • 50g sera Cheddar, startego 
  • Parmezan, starty drobniutko, do posypania - opcjonalnie
W sporym garnku rozgrzej oliwe. Dodaj cebulke, dobrze wymieszaj i zostaw na 1min. Wsyp ryz i, mieszajac od czasu do czasu, gotuj 2-3min. Zacznij wlewac goracy wywar - po 1 chochelce, mieszajac po kazdej dolanej porcji i czekajac, az wiekszosc plynu zostaniw wchlonieta. 
W miedzyczasie przygotuj szparagi: odlam zdrewniale konce lodyg; odetnij 'główki', a reszte lodyg pokroj na 1-1.5cm kawalki. 
Kiedy zostanie mniej wiecej polowa wywaru dodaj do garnka pokrojone lodygi szparagow, dobrze wymieszaj i kontynuluj, jak wczesniej.
Z ostatnia dolewana porcja wywaru dodaj główki szparagowe i groszek. Dobrze wymieszaj i poczekaj, az risotto nabierze ulubionej konsystencji. Wmieszaj serek kremowy i Cheddar, przykryj garnek i zostaw na 3-4min. 
Podawaj od razu, posypane ewentualnie startym Parmezanem, i na przyklad z chlebkiem czosnkowym.

No comments:

Post a Comment