Skladniki:
(na 3-4 porcje)
W sporym garnku rozgrzej oliwe. Dodaj cebulke, dobrze wymieszaj i zostaw na 1min. Wsyp ryz i, mieszajac od czasu do czasu, gotuj 2-3min. Zacznij wlewac goracy wywar - po 1 chochelce, mieszajac po kazdej dolanej porcji i czekajac, az wiekszosc plynu zostaniw wchlonieta.
W miedzyczasie przygotuj szparagi: odlam zdrewniale konce lodyg; odetnij 'główki', a reszte lodyg pokroj na 1-1.5cm kawalki.
Kiedy zostanie mniej wiecej polowa wywaru dodaj do garnka pokrojone lodygi szparagow, dobrze wymieszaj i kontynuluj, jak wczesniej.
Z ostatnia dolewana porcja wywaru dodaj główki szparagowe i groszek. Dobrze wymieszaj i poczekaj, az risotto nabierze ulubionej konsystencji. Wmieszaj serek kremowy i Cheddar, przykryj garnek i zostaw na 3-4min.
Podawaj od razu, posypane ewentualnie startym Parmezanem, i na przyklad z chlebkiem czosnkowym.
No comments:
Post a Comment