Przepyszne ciasteczka, z rodzaju tych, co to nie potrzebuja wiele zachodu. Żadnego walkowania, zadnego chlodzenia i zadnego czekania. Sadzac po stanie kilku marnych sztuk, pozostalych w pudelku do nastepnego dnia, znosza bardzo dobrze przechowywanie.
Przepis pochodzi z australijskiej strony Food.
Skladniki:
(nam wyszlo 25 sztuk)
szklanka = 'cup' = 250ml
- 225g miekkiego masla/margaryny do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mleka skondensowanego
- 2 szklanki mąki
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka kropelek z bialej czekolady
- Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj 2 blaszki do pieczenia, lub 2 silikonowe maty.
- W misce ubij mikserem maslo i cukier na kremowa mase. Dodaj mleko skondensowane i miksuj, az mieszanka bedzie lekka i kremowa.
- Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy maslanej, zmiksuj. Wmieszaj czekolade.
- Nakladaj lyzka kleksy ciasta na przygotowane blaszki, zostawiajac okolo 2-3cm odstepu. Piecz przez 15min, lub do zlotawego koloru - ciasteczka powinny byc miekkawe i niedopieczone w srodku.
No comments:
Post a Comment