Pyszna. Sycąca, ale nie za ciężka. Szybka do zrobienia. Idealna, jako lekki posilek. Najlepiej z kawalkiem dobrego chleba...
Skladniki:
(na 2-4 porcje, zaleznie od nasilenia glodu ;)
- 300g nowych ziemniakow
- 175g zielonej fasolki, oczyszczonej i pokrojonej na kawalki
- 175g mrozonej soi
- 160g puszka tunczyka w zalewie z wody, nie oleju, dobrze odsaczonego
na sos
- 2 lyzeczki pasty harissa
- 1 lyzka octu z czerwonego wina
- 2 lyzki oliwy
- Wloz ziemniaki do garnka z gotujaca sie woda. Gotuj 5-8min, lub do czasu, az beda niemal miekkie (u mnie raczej okolice 10min). Dodaj obie fasolki i gotuj kolejnych 5min lub do czasu, az wszystkie kladniki beda ugotowane.
- W miedzyczasie zrob sos: w malej miseczce wymieszaj paste harissa z octem, dopraw do smaku, a nastepnie wmieszaj oliwe i ubij widelcem, az calosc lekko zgestnieje.
- Odcedz ziemniaki, wrzuc do sporej miski, wlej polowe sosu i dobrze wymieszaj. Zostaw do ostudzenia.
- Rozdrobnij tunczyka i wmieszaj do ziemniakow i fasolki. Dodaj pozostaly sos i delikatnie wymieszaj. Podawaj na cieplo, lub zimno, najlepiej z dobrym chlebem.
No comments:
Post a Comment