"Placek borowkowy, to klasyczny deser z sezonowych owocow. Kiedys, tuz po upieczeniu wielkiej blachy takiego ciasta, odwiedzil mnie Robert Maklowicz, ktory znany jest z tego, ze z deserow najbardziej lubi... wedzona slonine. Obrzucil placek niechetnym spojrzeniem i z westchnieniem, z poczucia obowiazku uszanowania wysilkow gospodyni, siegnal po niewielki kawalek... Placek najwyrazniej nie ustepowal smakiem najbardziej wyszukanym potrawom ze slonina, bo w trakcie rozmowy nagle okazalo sie, ze ciasta zabraklo... To chyba najlepsza rekomendacja dla tego deseru."
Przepis z ksiazki 'Slodki swiat' Ewy Wachowicz.
Ja bardzo minimalnie zmienilam tylko czasy pieczenia - mam dostep do sporych borowek amerykanskich, a nie malutkich, polskich jagod, i potrzebuja one po prostu odrobine wiecej czasu w piekarniku. I jeszcze jedno: moja uniwersalna blaszka na ciasto (kwadratowa, 23cm) jest mniejsza, niz opisana w ksiazce (23/35cm), dlatego warstwa kruchego ciasta okazala sie nieco grubsza, niz powinna. Co wcale, ale to wcale w niczym nie przeszkadzalo - to kruche ciasto jest pyszne i zawsze zjadliwe.
CIASTO:
NADZIENIE:
BEZA:
Mąkę przesiac na stolnice/blat, dodac cukier i cukier waniliowy, posiekane maslo i wyrobic nozem.
Dodac żółtka i zagniesc rekami. Kiedy ciasto bedzie gotowe zawinac w folie i schlodzic w lodowce przez 2 godziny. Blaszke 23 x 35cm (u mnie: 23 x 23cm) wylozyc pergaminem do pieczenia. Ciasto uformowac tak, aby pokrylo dno i brzegi formy, ponakluwac widelcem. Piec 20-25min w piekarniku nagrzanym do 180stC.
Wode zagotowac z cukrem. Dolac mąkę ziemniaczana rozrobiona w niewielkiej ilosci zimnej wody. Dodac borowki, wymieszac i szybko zdjac z ognia. Ostudzic.
Ciasto wyjac, posmarowac dżemem i nalozyc mase borowkowa.
Bialka ubic na piane, dodac cukier i ubijac na gladka mase bezowa. Rozsmarowac na borowkach. Wstawic do piekarnika, rozgrzanego do 180stC, po pieczeniu ciasta, i od razu zmniejszyc temperature do 150stC. Piec 20-25min, az beza bedzie lekko zrumieniona.
No comments:
Post a Comment