Jakos w tym roku sie zagapilismy: juz niemal po sezonie, a my jeszcze ani razu nie kupilismy czeresni! Cale szczescie, ze chyba przez te przydluga zime, cala wegetacja jest opozniona i udalo sie nam znalezc jakies promocyjne resztki!
Wybor padl na muffinki. Wyszly pyszne! Pelne soczystych owocow i z delikatnym, migdalowym posmakiem. Idealne do zabrania na wycieczke, lub jako przekaska do parku...
Przepis, bardzo lekko zmieniony, z niezawodnej strony BBC Good Food.
Skladniki:
(na 12 sztuk)
- 100-120g drobnego cukru do wypiekow
- 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
- 1 jajko
- 100g masla, stopionego - u mnie, po raz kolejny: margaryna Flora do wypiekow
- 150ml mleka
- 200g mąki
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 100g zmielonych migdalow
- 250g czeresni, wypestkowanych
- cukier demerara, do posypania po wierzchu, opcjonalnie
- Rozgrzej piekarnik do 180stC (160stC z termoobiegiem). Wyłóż blaszke do muffinek 12 papilotkami. Wymieszaj w dzbanku cukier, wanilie, jajko, maslo i mleko. Przesiej make, migdaly i proszek do pieczenia do sporej miski. Wlej mokre skladniki do suchych i szybko wymieszaj (ciasto nie musi byc idealnie gladkie i moze miec nieco grudek). Wmieszaj czeresnie.
- Rozdziel ciasto pomiedzy przygotowane papilotki, posyp cukrem demerara i piecz przez okolo 20min, lub do czasu, az muffinki beda zlotawe i ladnie wyrosniete.
No comments:
Post a Comment