Sunday 25 August 2013

Muffinki migdałowe z czereśniami...

Jakos w tym roku sie zagapilismy: juz niemal po sezonie, a my jeszcze ani razu nie kupilismy czeresni! Cale szczescie, ze chyba przez te przydluga zime, cala wegetacja jest opozniona i udalo sie nam znalezc jakies promocyjne resztki!
Wybor padl na muffinki. Wyszly pyszne! Pelne soczystych owocow i z delikatnym, migdalowym posmakiem. Idealne do zabrania na wycieczke, lub jako przekaska do parku...
 Przepis, bardzo lekko zmieniony, z niezawodnej strony BBC Good Food.

Skladniki:
(na 12 sztuk)
  • 100-120g drobnego cukru do wypiekow
  • 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko
  • 100g masla, stopionego - u mnie, po raz kolejny: margaryna Flora do wypiekow
  • 150ml mleka
  • 200g mąki
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 100g zmielonych  migdalow
  • 250g czeresni, wypestkowanych
  • cukier demerara, do posypania po wierzchu, opcjonalnie
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC (160stC z termoobiegiem). Wyłóż blaszke do muffinek 12 papilotkami. Wymieszaj w dzbanku cukier, wanilie, jajko, maslo i mleko. Przesiej make, migdaly i proszek do pieczenia do sporej miski. Wlej mokre skladniki do suchych i szybko wymieszaj (ciasto nie musi byc idealnie gladkie i moze miec nieco grudek). Wmieszaj czeresnie.
  2. Rozdziel ciasto pomiedzy przygotowane papilotki, posyp cukrem demerara i piecz przez okolo 20min, lub do czasu, az muffinki beda zlotawe i ladnie wyrosniete. 



No comments:

Post a Comment