Sunday 12 May 2013

Muffinki Nigelli: z masłem orzechowym i batonikami Snickers...

Jak zwykle nie zawiodlam sie na przepisie Nigelli. Muffinki wyszly wilgotne, niezbyt slodkie i mocno zjadliwe: ciezko sie od nich oderwac i poprzestac na jednej. No, moze na dwoch... ;) 
"These muffins have a special charm: I think the ingredients speak for themselves. But what I should perhaps add is that they taste seriously good to adults too." N. Lawson How to be a domestic Goddess

Skladniki:
(na 12 sztuk)
  • 250g mąki
  • 85g cukru
  • 1.5 lyzki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 160g masla orzechowego z kawalkami orzechow
  • 60g niesolonego masla, stopionego
  • 1 duze jajko, roztrzepane w miseczce
  • 175ml mleka
  • 3 batoniki Snickers, posiekane
dodatkowo:
  • blaszka do muffinkow wylozona 12 papilotkami
  1. Rozgrzej piekarnik do 200stC.
  2. Wymieszaj make, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj maslo orzechowe i rozetrzyj, ax do uzyskania konsystencji kruszonki. Do mleka dodaj stopione maslo i jajko, a nastepnie wlej mokre skladniki do suchych. Dodaj posiekane batoniki. Calosc szybko i delikatnie wymieszaj. Nakladaj gotowe ciasto do papilotek.
  3. Piecz okolo 20-25min, do czasu, az muffinki beda zlotawe i wyrosniete. Wystaw blaszke i zostaw na kratce na 5-10min do przestudzenia, a nastepnie wyjmij pojedyncze muffiny i zostaw na kratce do calkowitego ostudzenia.


No comments:

Post a Comment