Robilam niedawno miodowego kurczaka z papryka. Nie bardzo chcialo mi sie wymyslac salatki i dodatki, wiec postawilam na wersje na szybko - wsypalam kuskus do miski i wlalam powstaly podczas pieczenia miesa sos, dorzucilam upieczona papryke i dopelnilam wrzaca woda. Wyszlo pyszne!
Wielbicielka przesadna miesa nie jestem i nie zawsze planuje pieczenie kurczaka, a chcialam osiagnac cos podobnego, ale w wersji wegetarianskiej...
Skladniki:
(na 3-4 porcje)
Wrzuc kuskus do sporej miski, dodaj maslo i odrobine soli i pieprzu. Odlej 1/2 szklanki goracego wywaru, a reszta zalej kuskus. Przykryj miske kawalkiem folii kuchennej i odstaw na czas przygotowania warzyw.
Na duzej, nieprzywierajacej patelni rozgrzej 2 lyzki oliwy. Dodaj cebule i smaz przez 2-3min, az lekko zmieknie, dodaj papryke i smaz kolejnych kilka minut - warzywa powinny byc miekkawe, ale nie rozgotowane. Wsyp przyprawy i dobrze wymieszaj, dodaj miód i 1/2 szklanki wywaru. Calosc dobrze wymieszaj, dopraw do smaku i gotuj na sporym ogniu, az postaly sos lekko zgestnieje.
W miedzyczasie na osobnej patelni rozgrzej pozostala lyzke oliwy i usmaz cukinie - nie powinna byc rozgotowana, ale lekko al dente.
Wrzuc ciecierzyce i cukinie do sosu, dobrze wymieszaj.
Wyjmij kuskus na spory talerz, polej sosem i warzywami. Podawaj na przyklad z cieplymi chlebkami pita i dobrym, greckim jogurtem.
Resztki sprawdzaja sie znakomicie, jako lekki posilek nastepnego dnia. Wystarczy calosc lekko podgrzac na patelni i gotowe.
No comments:
Post a Comment